Telefon via Internett er i ferd med å bli populært i Norge. Teknologien gjør det enkelt å sende tale over Internett, uten bruk av tellerskritt. For brukerne kan det være mange penger å spare.
Men Forsvarets forskningsinstitutt advarer:
– Teknologien bak bredbåndstelefoni er fremdeles ny, og alle nødvendige sikkerhetssystemer er knapt på plass. Økt risiko for avlytting er én av farene, sier forskningssjef Torleiv Maseng til nyhetsbyrået Newswire.


I dag må den som vil avlytte telefonsamtaler ha direkte tilgang til telefonlinjen og være plassert relativt nær telefonen som avlyttes. IP-telefoni kan avlyttes på lang avstand, og det kan være svært vanskelig å oppdage at en avlytning faktisk har funnet sted.
Etter hvert som IP-telefoni blir mer utbredt verden over, vil også virusmakerne fatte større interesse for å utvikle datavirus som infiserer disse telefonsystemene, frykter forskningssjef Torleiv Maseng.
Han påpeker at det er tjenesteleverandørene som har hovedansvar for å redusere sikkerhetsproblemene som ny teknologi skaper.
– Truslene endrer seg hele tiden, og det står om sekunder for å få beskyttelsesmekanismene på plass. I dag finnes det mange små bedrifter som har ikke har slike ressurser. Utfordringen nå er å få tatt dem som stjeler informasjon ved å bruke samme teknikk som virusmakerne brukte tidligere, sier han.
Sverre Røed-Larsen fra Arbeidsforskningsinstituttet sier at nyere forskning viser at sårbarheten i det norske samfunnet er blitt klart større på bare noen få år – og ikke bare overfor terrorisme og sabotasje.
– IP-telefoni er bare ett eksempel på den nye sårbarheten i bedriftene. Ny teknologi og skjerpet markedskonkurranse har gjort den enkelte bedrift mer sårbar for trusler fra omgivelsene. Den interne robustheten i bedriftene er svekket gjennom bruk av omfattende IT-systemer, omstillinger og nedbemanning, sier Røed-Larsen.