Alle datamaskiner genererer varme. Desto mer strøm datamaskinen trenger, desto mer varme avgir den. Derfor ender mange bedrifter opp med å bruke like mye penger på strømmen som skal drive datamaskinene som på strømmen som skal holde temperaturen nede.
Dette gjelder i noe mindre grad i separate PC-er enn i store serversystemer, men likevel er det litt ironisk at man bruker strøm for å drive kjølesystemer, for eksempel vifter. Strømmen som driver viften, gjøres jo til slutt om til varme, den også.
Taiwanske MSI, som er mest kjent for å produsere PC-komponenter som hovedkort og skjermkort, demonstrerer denne uken, under CeBIT-messen i Hannover, en kjøleløsning som ikke trenger strøm. I stedet utnytter den varmen i omgivelsene.
.png)

Les også:
- [20.09.2007] Serverrommet er en strømversting
- [18.06.2007] Slik velges en effektiv strømforsyning
- [28.02.2007] De største går sammen om å spare strøm
- [23.02.2007] Billig varmeleder kan erstatte PC-vifter
- [23.11.2006] Ny brikke kan både kjøle og levere strøm
- [31.10.2006] Vil kjøle brikker med teknikk fra biologien
- [27.09.2006] Google-appell for mer strømsparende PC-er

Løsningen, som kalles Air Power Cooler, består av en vifte, en kjølefinne, er par rør og et stempel, som drives opp og ned av en gass som beveger seg mellom to kamre. Ett kammer hvor gassen varmes opp og ett kammer hvor gassen kjøles ned.
Hele konseptet er basert på en teori som ble presentert av skotske Robert Stirling allerede i 1816. Den kalles for en Stirlingmotor.
Stempelet i MSIs system driver viften som blåser luft på kjølefinnen, slik at gassen kjøles ned. Desto varmere den underliggende prosessoren eller systembrikken blir, desto raskere vil viften rotere.

MSI regner med at Air Power Cooler med et forbedret stempeldesign i kan oppnå en effektivitet på minst 70 prosent ved omformingen av varmeeffekt til vindeffekt. Men det er uklart når produktet vil komme på markedet.