Bedriftsteknologi

Fast: - MRT-søksmål er en bløff

Søkeselskapet Fast er saksøkt av MRT for 400 millioner kroner, men Fast har for lengst skrinlagt stridens kjerne og hevder at MRT har andre motiver.

30. mai 2001 - 10:46

Striden mellom de to teknologiselskapene Fast Search & Transfer ASA og MRT micro ASA har blusset opp igjen. I 1999 varslet norsk-amerikanske MRT at de ville saksøke norske Fast for å urettmessig ha kopiert MRTs søkebrikke.

Tidlig på 90-tallet lanserte MRT MS-160, en liten brikke som kunne søke gjennom store mengder tekst (bildet over). Brikken og teknologien, utviklet av professor Arne Halass på NTH/NTNU i Trondheim, havnet først hos Tandberg før MRT kjøpte rettighetene i 1996.

Brikken ble straks mer aktuell da Internett og søkemotorene ble viktige mot slutten av 90-tallet. Da var også Fast i gang med utvikling av en søkebrikke, et arbeid Halaas deltok i. Nå blusser striden opp igjen. MRT har saksøkt Fast med et krav på 400 millioner kroner. Men i mellomtiden ser utviklingen til å ha gått fra søkebrikkene og dermed også kanskje grunnlaget for et søksmål.

For søkebrikken MRT lovet å lansere i november 1999 har foreløpig ikke dukket opp. Også Fast lovet å lansere et ferdig søkekort med søkebrikker og minnekretser. Kortet skulle settes inn i vanlige server og gi lynraske søk. Men det ble aldri noen lansering.

- Søksmålet er bare tull, vi jobbet en stund med en søkebrikke, men har lagt den i skuffen for lenge siden. MRT kan ikke saksøke oss for et produkt vi ikke selger, sier teknologisjef John M. Lervik i Fast til digitoday.no.


- Vi er et programvareselskap. Våre systemer er programvare som bruker standard maskinvare. Dette går raskere enn søkebrikker og gir større fleksibilitet i utviklingen enn å støpe en fast brikke, sier Lervik.

Han avviser dessuten at Fast har brukt noe av MS-160-designen:

- Det er i beste fall en fornærmelse å si at vi bruker 10 år gammel teknologi, sier teknologisjefen til digitoday.no.

Lervik mener MRT har helt andre motiver for å bringe opp den gamle saken:

- I 1999, første gangen MRT truet med et søkmål, arbeidet selskapet med en emisjon. Nå saksøker selskapet oss samtidig som de holder på med en ny emisjon, sier Lervik.

På hjemmesidene til det norsk-amerikanske selskapet ligger det informasjon om emisjonen. Fra en av selskapets finansielle rådgivere får digitoday.no vite at man ønsker å hente inn 15 millioner kroner.

Les mer om emisjonen.

Det var ikke mulig å komme i kontakt med den amerikanske ledelsen eller den norske styreformannen Frode Botnevik da digitoday.no ringte.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.