JUSS OG SAMFUNN

– DNS-blokkering vil være en katastrofe

Ex-sjef i Google mener at antipirat-forslagene gir et svært dårlig signal.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. mai 2011 - 10:43

Kulturminister Anniken Huitfeldt la i går fram et høringsnotat om tiltak mot ulovlig fildeling. Ett av tiltakene som foreslås, er blokkering av kjente fildelingsnettsteder, enten ved hjelp av DNS-blokkering eller -maniupulering, IP-blokkering eller innholdsblokkering ved hjelp av Deep Packet Inspection.

Regjeringen i Norge er ikke den eneste som har slike planer. Også britiske myndigheter har tilsvarende planer.

Googles tidligere toppsjef og nåværende styreformann, Eric Schmidt, har i en del mislykkede forsøk på å være morsom, kommet med uttalelser som har både har blitt misforstått og som har blitt tatt ille opp. Men under en pressekonferanse i forbindelse med Googles Big Tent-konferanse i London denne uken, kommer Schmidt med en advarsel som på ingen måte er ment som humor.

Schmidt mener nemlig at planene om å blokkere tilgang til ulovlige fildelingsnettverk kan sette en presedens som kan være katastrofal for ytringsfriheten. Dette skriver The Guardian.

– Jeg ville være veldig, veldig forsiktig dersom jeg var en regjering som vilkårlig implementerer enkle løsning på komplekse problemer, sa Schmidt.

– Det å skru av DNS-en kan virke som en attraktiv løsning, men det etablerer en veldig dårlig presedens fordi da kan et annet land si: «Jeg jeg liker ikke ytringsfrihet, så jeg stenger alle disse DNS-ene». Det landet kan være Kina, sa Schmidt.

Litt interessant er det også at Googles søketjeneste nok er blant de beste verktøyene for å finne fram til innhold som deles ulovlig via BitTorrent. Men verken Google eller andre lignende søketjenester er nevnt i høringsnotatet fra den norske regjeringen.

Uavhengig britisk rapport

I Storbritannia har det denne måneden blitt lagt fram en uavhengig rapport om åndsverk, vekst og den digitale hverdagen. Rapporten ble bestilt av den britiske statsministeren i fjor og er skrevet av journalistikkprofessor Ian Hargreaves.

Det er en omfattende rapport, men allerede i forordet kommer Hargreaves med en innstendig bønn om at regjeringen i framtidig baserer åndsverkspolitikken på grunnlag av beviser i stedet for å legge mest vekt på det korridorpolitikere og lobbyister hevder.

– I copyright-spørsmål har ministere lettere latt seg overbevise av lobbyvirksomhet på vegne av rettighetseiere enn av økonomiske konsekvensanalyser, skriver Hargreaves.

Han mener dessuten at mye av dataene som er nødvendige for å utvikle empiriske beviser omkring copyright, er i private hender. Det som blir offentliggjort, er i hovedsak i form av «bevis» som støtter argumentene til lobbyistene, i stedet for å være konklusjoner basert på uavhengig verifisert forskning.

Nettstedet Ars Technica har en mer omfattende gjennomgang av rapporten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra