JUSS OG SAMFUNN

16-åringen offer i et politisk spill, hevder Hannemyr

- Grunnen til at DVD-platene bruker en "MikkeMus-kryptering" som er enkel å løse, er at amerikansk lov ikke tillater eksport av kraftigere krypteringsprogrammer, sier internettekspert Gisle Hannemyr til NTB. Han mener dette er et politisk problem som saksøkerne forsøker å velte over på en norsk 16-åring.

Herman Berg
26. jan. 2000 - 08:37

Jon Johansen og faren Per fikk mandag kveld besøk av Økokrim og måtte sitte i timelange avhør. Johansen har vært medlem av en norsk-tysk utviklergruppe og postet den såkalte DeCSS-koden på Internett i høst ved hjelp av faren som eier webhotellet hvor sønnen la ut pekerne.

Ganske kjapt etter DeCSS-offentliggjøringen fikk 16-åringen en henvendelse fra et norsk advokatfirma på vegne av amerikanske DVD-interessenter og ba ham fjerne pekeren - noe Johansen også gjorde ganske umiddelbart.

Likevel var koden i pakt med Internett-tradisjonene, allerede spredd på nett-tjenester over hele kloden. Og like før jul kom søksmålene fra amerikansk filmindustri, representert ved de syv største filmselskapene og en interesseorganisasjon for DVD-aktører.

Den norske internetteksperten Gisle Hannemyr spiller nå ballen tilbake til de amerikanske saksøkerne DVD CAA og Motion Picture Association of America (MPAA) etter at saken har havnet på norsk jord.

- Amerikanske myndigheter ønsker å overvåke elektronisk kommunikasjon både i USA og ellers i verden og vil derfor ikke at kraftige krypteringsverktøy skal bli tilgjengelig for alle, hevder Hannemyr overfor NTB.

- Det er meget store interesser på spill i saken mot den norske 16-åringen som har brutt DVD-kodene. Utviklingen av e-handel kan settes flere år tilbake dersom varene ikke kan beskyttes tilstrekkelig, hevder jusprofessor Jon Bing overfor NTB. Gisle Hannemyr har imidlertid en noe annen oppfatning av problemstillingen.

- At dette også kan bli et hinder for utviklingen av elektronisk handel er et dilemma som amerikanerne må løse selv, mener Hannemyr som slett ikke synes det er veldig opplagt at Jon Johansen og hans to medsammensvorne i utviklergruppen MoRE har gjort noe ulovlig.

-Jon Johansen og hans partnere har gjort det mulig å avspille DVD-filmer på PC-er uten Windows eller på billigere og enklere DVD-spillere enn dem som de store produsentene lager, sier han og viser til at gruppen løste krypteringskoden fordi de ville spille DVD-filmer på PC-er utstyrt med operativsystem som Linux.

- Gutten ønsket å avspille filmer han hadde kjøpt selv, på sitt eget utstyr. Når kodeløsningen ble publisert på Internett kunne andre gjøre det samme, sier han og mener det kopiering av DVD har vært gjort i lengre tid.

- En DVD-film kan som ethvert annet digitalt medium kopieres bit for bit, kryteringen inkludert. Det gjøres allerede i stor stil i Asia. Det har ingen betydning for kopieringsrisikoen at krypteringskoden løses.

Hannemyr insinuerer dermed at Økokrim og det norske advokatfirmaet som representerer DVD CAA og MPA tar feil i sitt søksmål.

Motparten hevder nemlig, ifølge advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen & Museæus, at de saksøkte har begått innbrudd i et sikkerhetssystem, noe som faller under Straffeloven. Samtidig skal de ha gjort seg medskyldige i spredning av materiale som er lovbeskyttet under Åndsverksloven.

Dette sier advokaten til digi.no.

- Siktelsen gjelder om Johansen har laget et program som bryter kopieringsbeskyttelsen og distribuert det på Internett via farens hjemmeside. Hvis det stemmer at han har brutt kopieringsbeskyttelsen, så har han brutt den kontrollmekanismen som industrien og rettighetshaverne er avhengige av for å utnytte dette kommersielt. Det er klart at det i så fall er alvorlig, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim til NTB.

Johansen selv har gjentatte ganger påpekt, også overfor digi.no, at det de har laget er et avspillingsprogram, ikke et piratkopieringsprogram. DVD-krypteringen fra filmindustriens side er primært gjort for å begrense avspilling i medier, og ikke som beskyttelse mot kopiering. Det hevder DVD-miljøet.

Uansett har krypteringen blitt sett på som svært vanskelig å knekke, og det var ikke før MoRE og et par andre dekrypteringsaktører gjorde jobben, blant annet ved å finne en sikkerhetsglipp fra en av DVD-produsentene, at en nøkkel ble fikset og distribuert utover world wide web.

Både Hannemyr og Johansen mener at det her er misforståelser ute og går og at kopiering av DVD-plater er mulig uten å måtte gå omveien om et dekryperingsprogram som DeCSS.

Professor Jon Bing ved Institutt for Rettsinformatikk mener at selv om hensikten ikke har vært å fremstille et nytt eksemplar av DVD-platene, finnes det likevel bestemmelser både i Åndsverksloven og Straffeloven som kan gjøres gjeldende i denne saken.

- Amerikanske domstoler kan påberope seg jurisdiksjon i dette tilfellet, ettersom de amerikanske saksøkerne anser at de er påført skade også i sitt hjemmemarked, sier Bing til NTB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- 16-åringen har sikkert trodd at han drev med uskyldige sysler på gutterommet da han brøt DVD-koden. Men slik underholdningsindustrien ser det har han kjørt en trailer opp til platebutikken og sagt: "Nå tømmer jeg lageret.", sier Bing.

Professoren innser at det kan ligge mye idealisme bak handlingen, men sier likevel:
- Det er ikke alltid gjeldende rett står på samme side som dem med de mest idealistiske motiver.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.