KARRIERE

2 296 færre ledige IT-stillinger

Selv solide IT-selskaper bruker tiden til å rigge ned og finpusse organisasjonen.

6. feb. 2009 - 08:56

En måte å måle gode tider opp mot dårlige, er å følge stillingsmarkedet.

Rubrikk.no er blant de selskaper som har spesialisert seg på denne typen målinger. I tillegg til følge med på offentlig utlyste stillinger på nettsteder og i papiraviser, sporer de hjemmesidene til 96 prosent av alle IT-bedrifter og følger med på ledige stillinger der.

Derfor har Rubrikk et større utvalg enn NAV som kun sporer utlyste stillinger.

Ferske tall viser at ledige stillinger stuper. IT-bransjen har hatt rekordmange ledige stillinger og markedet har nærmest vært støvsuget for arbeidskraft.

Tallene fra 1. februar viser nå 1.155 ledige IT-stillinger mot 3.451 ledige samme periode i fjor.

Det gir altså 2.296 færre ledige IT-stillinger på ett år.

- Normalt har IT-selskaper startet rekrutteringen frisk fra nyåret, men vi ser nå at de avventer, sier gründer Adil Osmani i Rubrikk.no til digi.no.

Han reagerer på at de store IT-lokmotivene som Atea og EDB bremser. EDB la fram ordrereserver på mange milliarder, men mistet kontrakten med Oslo kommune og må si opp over 30 ansatte. Atea som har sikret seg halvparten av leveransen mot det offentlige og som dessuten har en solid kontantstrøm slanker staben med naturlig avgang.

Både EDB og Atea har levert høy omsetning og gode resultater. Men når EDB kutter både ansatte og utbytte og taper kontrakter sender det sterkt signal om at de venter et ruskete vær fremover, mener Rubrikk.no

- Det er klinkende klart at bedrifter holder igjen. Selv IT-selskaper med god kontantstrøm og likviditet bruker nå heller tiden til å rigge ned og finpusse organisasjonen, sier Osmani.

Men det er fortsatt gode tider for ekspertene. Av de stillinger som er utlyst er det nettopp spisskompetansen som etterspørres.

Osmani reagerer også på at tallene fra januar til februar er så å si like. Normalt er det stille i desember, mens man i januar starter året med å ansette. Derfor er det vanlig å se en sterk økning fra januar til februar i antall jobbannonser. Dette har naturligvis noe å gjøre med at det er få som faktisk sitter i romjulen og setter inn annonser.

I fjor så var det innen IT en vekst fra1. januar til 1. februar på 31 prosent. I år er veksten helt marginal.

- Det er tydelig at bedriftene sitter og holder på bremsen selv om de ikke har trukket i brekket enda, framholder Osmani.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.