BEDRIFTSTEKNOLOGI

3Com mister 56K-patent

3Com gir fra seg kontrollen over patenter på flere nøkkelteknologier som benyttes i dagens 56 kbps-modem til den uavhengige oppfinneren Brent Townshend som i sin tid utviklet løsningene.

Øystein Kvistad
26. mai 1999 - 06:16

3Com inngikk mandag et forlik med Townshend som innebærer at oppfinneren fra California får eksklusiv kontroll over lisensieringen og håndhevelsen av patentene som er sentrale byggestener i PCM-teknologien (pulse-code modulation) som Den internasjonale teleunionens (ITU) V.90-spesifikasjon for modemer baserer seg på.

I praksis betyr det at Townshend får makt til å forhandle med andre produsenter av V.90-kompatibelt kommunikasjonsutstyr som benytter seg av hans teknologi. Så å si alle analoge 56K-modem på markedet i dag bruker V.90-standarden ved oppkobling til nettet.

3Com beholder en ikke-eksklusiv lisens til å benytte patentene, skriver PCWeek. Tidligere hadde 3Com en eksklusiv lisens på de aktuelle patentene, som selskapet kjøpte av Townshend i 1997. Nå sier 3Com at selskapet sitter på eksklusive patentrettigheter til andre teknologier som er av avgjørende betydning for V.90-standarden.

Avtalen mellom 3Com og Townshend vil neppe påvirke prisene på 56K-modem, siden Townshend som en del av avtalen har sagt ja til å lisensiere patenter inkludert i V.90-spesifikasjonen på "ikke-diskriminerende basis og rimelige vilkår" til 3Com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra