BEDRIFTSTEKNOLOGI

40 millioner tause personsøkere

Den fem år gamle Galaxy 4-satellitten sto natt til tirsdag for et av de verste kommunikasjonshavariene i sitt slag. Havariet fikk konsekvenser for så mange som 40 millioner amerikanere, som ikke lenger fikk sine personsøkertjenester.

Frode Eriksen
20. mai 1998 - 13:33
Galaxy 4.
Galaxy 4.

Mellom 80 og 90 prosent av de mellom 40 og 45 millioner personsøkerne som finnes i USA mistet sine tjenester da satellitten Galaxy 4 plutselig endret vinkel i forhold til jorden mandag kveld norsk tid. Også backup-systemet sviktet, slik at satellitten kom i rotasjon og dermed mistet kontakt med jorden.

Det er PanAm Sat som eier satellitten som ble skutt opp i 1993. Selskapet kan sende kommandoer til satellitten, men kan ikke operere den slik at den finner tilbake til sin normale plass i geostasjonær bane, 36.000 kilometer utenfor ekvator.

Teknikere hos Hughes Space and Communications Co., som har bygd satellitten, og som forøvrig eier 81 prosent av PanAmSat, arbeider med å finne årsaken til at satellitten plutselig mistet kontrollen, og en eventuell løsning på problemet.

I tillegg til personsøkertjenester, må noen TV-stasjoner som benyttet satellitten finne nye måter å distribuere signalene på. Blant disse er CNN Airport Network og CBS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.