JUSS OG SAMFUNN

Active ISP-tabber lammer tidligere kunder

Feilmeldinger fra Active ISP til Norid har lammet nettsteder og e-post hos en rekke tidligere kunder.

2. okt. 2002 - 10:38


Det dreier seg om minst noen titalls kunder, muligens opp til flere hundre.

Erling BergquistFastName AS



NORID

Følgen for kundene er at domenenavnet ikke lenger er registrert på den maskinen som faktisk huser nettsted og e-post.

- Kundene må regne med å være nede i minst ett døgn. Vi har brukt morgentimene på å ordne opp, men det tar tid.

Egil Nes hos registraren WebDeal DA sier at to av kundene hans er rammet. Han anslår at opptil 500 domener kan være feilflyttet på grunn av tabben hos Active ISP.


Daglig leder Hilde Thunem hos Norid bekrefter at det var uvanlig mange flyttemeldinger i går, og at det pågår arbeid for å rette feilaktige flyttinger.

- Jeg kan ikke si så mye om denne saken, fordi vi fortsatt prøver å finne ut av hva som egentlig er skjedd. Det jeg vil si er at rutinene rundt flyttemeldinger reguleres av kontrakten mellom oss og registrarene. Der heter det at registrarer melder som flyttinger på vegne av dem som har domenet. Når vi har sjekket at flyttemeldingen kommer fra en registrar, anser vi at meldingen er i tråd med innehavers ønske.

Det inngår altså ikke i rutinen at Norid sjekker flyttemeldingen med innehaveren av domenet. Thunem sier de heller ikke sjekker overensstemmelse mellom registraradresse og fakturaadresse, fordi det teoretisk sett kan være mulig at disse er forskjellige. Hun understreker at det er svært alvorlig for en registrar å flytte domener uten innehaverens samtykke.

- Hvis vi finner ut at flyttingen ikke stemmer, vurderer vi det som et kontraktsbrudd fra registrarens side. Vi flytter selvsagt domenet tilbake dit innehaveren ønsker og avhengig av hva som har utløst feilen, vurderer vi mulige begrensninger eller oppsigelse av kontrakten med registraren.

Hva som blir reaksjonen mot Active ISP vil ikke Thunem uttale seg om.

- Det som er skjedd kan være en bevisst handling, og det kan være en feil. Uansett er det alvorlig, fordi vi forventer at registrarene skal være kompetente.

Thunem vil ikke si noe om hvor mange domeneinnehavere som kan være rammet. Hun anslår tallet på daglige flyttemeldinger til mellom to og tre hundre, og bekrefter at det var uvanlig mange i går.

Trass gjentatte henvendelser har det hittil ikke vært mulig å få kommentar fra Active ISP.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra