FORBRUKERTEKNOLOGI

ADSL2+ blir bare dobbelt så dyrt

Dataguard kan utløse priskrig på bredbånd. Deres nye ADSL2+-linjer blir bare dobbelt så dyre som vanlig ADSL.

10. des. 2004 - 09:43

Som digi.no tidligere har skrevet, skal Internett-leverandøren Dataguard tidlig i 2005 begynne å tilby ADSL2+-tjenester i Oslo. Nå har selskapet kommet med flere detaljer.

I en e-post til digi.no forteller forretningsutvikler Asbjørn Myklebust at siste rest av nødvendig utstyr er lovet å komme fra produsenten i januar, noe som betyr at tjenesten kan leveres.

Utbyggingen er kommet lengst i telesentralene Fagerborg (FG) og Åsen (Å). Det er husstander knyttet til disse sentralene som først vil kunne få ADSL2+.

- Vi har en 10-12 telesentraler til i Oslo som vi holder på å sette dette opp i, så i løpet av januar og februar så håper vi å komme til å nå mesteparten av det som er

sentral-Oslo, sier Myklebust. Etter hvert vil Dataguard gjøre ADSL2+ tilgjengelig i stort sett hele Oslo, Asker, Bærum, Drammen, Lillestrøm og Ski/Oppegård.

Det mange har lurt på i denne sammenheng, er hva prisene vil bli. ADSL2+ lover en god del høyere overføringshastighet enn dagens alternativer.

Dataguard vil tilby fem ulike ADSL2+-abonnementer. Det sprekeste abonnementet vil ha en nedlastingshastighet på 24 Mb/s. Det er ennå litt usikkert hva opplastingshastigheten på de ulike abonnementene vil bli, men Myklebust antyder 2400 kb/s for dyreste abonnementet, som skal koste 849 kroner i måneden.

Nedover på listen finner man 15000/1500 kb/s til 749 kroner i måneden, 10000/1000 kb/s til 649 kroner i måneden, 5000/500 kb/s til 549 i måneden, samt et "Best effort" ADSL2+-abonnement til 449 kroner i måneden. Det siste abonnementet gjelder for kunder som befinner seg for langt unna sentralen eller av andre årsaker ikke kan motta med hastighet på 5 Mb/s. Etablering av abonnementet koster 999 kroner.

Prisene inkluderer én IP-adresse, en ekstra kan bestilles for 99 kroner ekstra i måneden. Utover det tilbys behovsprøvd allokasjon av inntil 5 adresser for 150 kroner per adresse.

Kunder som ikke har fasttelefoni, vil bli belastet med 75 kroner ekstra i måneden. I noen tilfeller vil det også kunne være nødvendig med fullaksess, det vil si et dedikert kobberpar, for å få optimal ytelsen på linjen. Dette vil også medføre en ekstra etableringsavgift, trolig også den på 999 kroner.

    Les også:

Hvor høy hastighet er det så mulig for Dataguard å tilby den enkelte?

I et dokument fra Myklebust heter det et den høyeste hastigheten kan leveres over avstander på inntil 2000 meter, noe lenger med bra kobberkvalitet. 10/1 Mb/s kan leveres inntil 3000 meter, mens 5/0,5 Mb/s kan leveres over avstander på drøyt 4000 meter. Se kurven nedenfor.

ADSL2+ har større rekkevidde en vanlig ADSL. Dersom du har bodd for langt unna for å få ADSL tidligere, skal du som kurven nedenfor viser, ha bedre mulighet med ADSL2+.

Vær oppmerksom på at lengdeenheten i de to kurvene er kilofot, ikke kilometer.

Myklebust forteller videre at alle DSLAM-ene (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) Dataguard har i Oslo, er direkte koblet inn på kjerneruteren til selskapet på NIX (Norwegian Internet eXchange).

- Ingen av telesentralene i Oslo er seriekoblet. Ok, vi betaler litt mer fiberleie, men ytelsen blir høyere og kapasiteten bedre. Det er Gigabits fiber inn til alle sentralene, og det er heller ikke en eneste ruter ute på DSLAM-nivå, sier Myklebust.

- Det vi har er dermed et rent svitsjet nettverk. Siden det er mindre utstyr er det mye mer stabilt, og det er heller ingenting som begrenser trafikken i nettet. Kunden har rett og slett LAN tilkobling til Internett. Det er slik alle burde bygget nettverk, men det er ikke så lett å gjennomføre i praksis, mener Myklebust.

- Hadde man bygget vei mellom Oslo og Bergen på den samme måten så ville det ha blitt en rett tunnelstrek på kartet, istedenfor at du må bruke halvparten av tiden på å kjøre om Sogn og Fjordane. På Internett kan du heldigvis velge den teknologi som tar deg raskest dit du skal.

Også forsinkelsen i nettet, gjerne målt gjennom ping-tider, skal også være god.

- 10-20 ms på Counter-Strike, hvis vi bruker det som et eksempel. Catch-kunder i Oslo sitter gjerne med 20-30 ms, og det er noe av det beste man kan sammenligne med, sier Myklebust.

Løsningen skal dermed være godt egne for online spilling, telefoni og tv. Myklebust sier han selv benytter Skysports Broadband via for å se på engelsk fotball.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.