JUSS OG SAMFUNN

Advarer ungdom mot elektroniske spor

Ungdom eksponerer seg digitalt som aldri før, og ser bort fra at alt blir lagret til evig tid.

Internett, blogging og offentlige rom gir uante muligheter for ungdom til både å finne seg kjæreste eller formidle sine kunnskaper, men få tenker på at de etterlater seg elektroniske spor som kan misbrukes senere.

Marika Lüders, stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo framholdt under gårsdagens Ethos-konferanse at få ungdommer tenker over eventuelle skadevirkninger fra elektroniske spor.

Ethos-konferansen arrangeres årlig av Justisdepartementet, og fokuserte denne gangen på det moderne samfunnet og privatlivets fred.

Etter å ha intervjuet 19 ungdommer, konkluderer Lüders med at det å være deltaker i offentlige rom har fått en sterk aksept blant ungdom, enten det er i form av blogging, eller å registrere seg på populære nettsteder som hotornot, myspace eller deiligst.no.

På populære nettsteder kan ungdom skrive om sitt eget liv, legge inn bilder og åpne for kommentarer. Ofte finner man kjæreste på denne måten.

Det er ikke bare for å få oppmerksomhet, men også sosial interaksjon og mulighet til å snakke sammen, som trigger ungdom til nettet.

Men å legge ut tekst med fullt navn og bilder av seg selv og avsløre detaljer rundt sitt privatliv, er kanskje ikke fullt så kult når en framtidig arbeidsgiver kan såkalt google deg eller når man senere i livet ønsker å framstå som mer seriøs.

Den digitale eksponeringen på nettet er fullt ut frivillig, men står likevel i åpenbar motsetning til retten til privatliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.