BEDRIFTSTEKNOLOGI

Afrikansk satellitt i 2001

Land på det afrikanske kontinentet vil gi seg selv bedre telekommunikasjoner i tusenårsgave ved å investere i en felles-afrikansk satellitt som skal stå klar i år 2001. Prosjektet er ventet å koste 8,8 milliarder kroner.

Frode Eriksen
24. sep. 1997 - 14:41

Om prosjektet blir gjennomført vil det bli den første satellitten i verden som er afrikansk eid.

Oppskyting av satellitten planlegges til år 2000 eller 2001, opplyser markedssjef Christian Kow Sagoe, i Regional African Satellite Communications Organization (Rascom), i et intervju med Reuter.

Rascom vil 15. november invitere representanter for internasjonale selskap som er interessert i å bygge og operere satellitten "Rascom" i ti år. Det er ventet at de fleste interessentene for et slikt satellittprosjekt finnes i USA og Europa.

En egen afrikansk satellitt vil kunne gjøre kontinentet mer uavhengig av andre lands satellitter og konsortier - for ikke å snakke om bedre kommunikasjonen for en halv milliard afrikanere som lever på landsbygda. Rascom har blant annet planer om å plassere ut en halv million soldrevne telefonsentraler over en sjuårsperiode som skal knyttes til satellitten.

Målet er at telefontettheten i Afrika skal opp til et snitt på én per 100 innbyggere fra dagens 0,06 per 100 innbyggere, og at den gjennomsnittlige avstanden til den nærmeste telefonen skal reduseres fra dagens 56 til tre kilometer.

AT&T har også planer for det afrikanske kontinentet. Selskapet vil legge en undersjøisk fiberkabel rundt kontinentet i et prosjekt som er kostnadaberegnet til nesten ti milliarder kroner. Andre satellittprosjekter som Teledesic og Iridium, mener å kunne tilby billige telekommunikasjoner til Afrika.

- Rascoms fordel er at kostnadene for samtaler blir lavere enn konkurrentenes. En minuttpris på to til tre dollar er alt for dyrt for den afrikanske landsbygdbefolkningen, sier Christian Kow Sagoe til Reuter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra