JUSS OG SAMFUNN

Agdestein: Kasparov knuser Deep Blue

Lørdag 3. mai går første parti mellom regjerende verdensmester i sjakk, Gary Kasparov, og IBMs sjakkspillende supercomputer av staben på ny. Deep Blue har vært gjennom en rekke forbedringer siden tapet mot Kasparov i fjor, men vår egen stormester Simen Agdestein, tror likevel at Kasparov vil ta en overlegen seier også i år

Eirik Flaa
28. apr. 1997 - 19:10

IBM har brukt flere milliarder kroner på utviklingen av verdens hittil råeste sjakkcomputer, Deep Blue. Likevel har den ikke klart å hamle opp mot regjerende verdensmester Garry Kasparov, som under fjorårets match slo computeren 4-2 i en seks rundes turnering. Nå har IBM teamet jobbet på spreng i et år for å forbedre computeren foran årets re-match som går av stabelen lørdag 3 mai. Blant annet er prosessorkraften fordoblet, og maskinen inneholder nå hele 32 RISC-prosessorer. I tillegg har sjakkeksperter arbeidet med å forbedre maskinens bedømmelse av ulike posisjoner på brettet.

Vår egen stormester, Simen Agdestein, tror likevel Deep Blue fortsatt er for svak for Kasparov.

- Kasparov tabbet seg ut i det første partiet ifjor. Jeg tror han lærte mye av dette partiet og vill neppe gå på et tap i år. Kasparov ser dessuten ut til å være i sitt livs form akkurat nå, sier Agdestein til Digi. Agdestein hadde selv planer om å spille mot supermaskinen under fjorårets PC Expo.

- Etter tapet mot Kasparov tror jeg rett og slett ikke IBM turde å slippe maskinen løs mot en så "dårlig" spiller som meg, i tilfelle den skulle tape, sier Agdestein og forteller at IBM vridde seg unna matchen ved å skylde på tekniske vanskeligheter.

- Man må ha i tankene at Deep Blue er et gigantisk markedsfremstøt fra IBM sin side, sier Agdestein som likevel synes satsingen rundt Deep Blue er positiv.

- Dette gir mye god publisitet for sjakken, sier Agdestein som ikke tror at noen computer er på stormesternivå før han får det demonstrert.

- Såvidt jeg vet er ennå ingen sjakkcomputer fått ELO rating på stormesternivå. Når det gjelder Deep Blue er jeg ikke sikker på om ratingen er målt, sier Agdestein som synes det blir spennende å se hva sjakkcomputere kan tilføre sjakken i fremtiden.

- Etterhvert må vi nok innse at computeren vil slå mennesket. Da blir det spennende å se hva vi kan lære av maskinene, avslutter Agdestein.

Matchen mellom Kasparov og Deep ble kan følges på IBMs nettsted 3., 4., 6., 7., 10. og 11. mai. Alle spillene går av staben klokken 21.00 norsk tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.