JUSS OG SAMFUNN

Agdestein overrasket over Deep Blue

Stormester Simen Agdestein er overrasket over at Kasparov tapte sjakkduellen mot Deep Blue, men han er likevel usikker på om supercomputeren ville vunnet en større turnering. - Jeg tror maskinen ville hatt større problemer med å slå stormestere som har en annen spillestil, sier Agdestein til nyhetstjenesten digi.

Eirik Flaa
12. mai 1997 - 17:15

Norges fremste sjakkspiller, Simen Agdestein, spådde i forkant av matchen mellom Kasparov og Deep Blue at supercomputeren ville være et lett bytte for sjakkverdensmesteren. Nyheten om at Kasparov tapte, kom derfor overraskende på den norske stormesteren.

- Under fjorårets match, som ble vunnet av Kasparov, tok verdensmesteren det veldig rolig. Han lo og spøkte flere ganger mellom partiene. I år, derimot, virket det som han tok det hele meget seriøst, derfor overrasker det meg at han tapte, sier Simen Agdestein til nyhetstjenesten digi.

Agdestein legger til at Kasparovs psyke kan ha vært avgjørende for utfallet av duellen.

- Det virker litt merkelig på meg at han ga seg så tidlig i det siste og avgjørende partiet. Men dette kan være et utfall av at Kasparov spiller mye på følelser, noe som er en ulempe når man spiller mot datamaskiner, sier Agdestein som generelt synes Kasparov spilte merkelig i mange av partiene.

- Kasparov er kjent for å ha verdens sterkeste åpningsrepertoar men det virket ikke som han våget å bruke denne kunnskapen i frykt for at maskinen allerede hadde dette ferdigprogrammert. Dette er jeg ikke sikker på om var riktig, sier Agdestein, som refererer spesielt til åpningstrekket til Kasparov i det tredje partiet.

- D2-D3 finnes ikke i noen bøker. Med dette trekket fikk han Deep Blue ut av boka, men han fikk heller ikke bruke sitt eget repertoar, sier Agdestein som tror at Deep Blue ville hatt større problemer med en spiller som for eksempel Anatolij Karpov.

- Han har en spillestil jeg tror maskinen ville fått problemer med, sier Agdestein som i likhet med Kasparov ikke mener at Deep Blue ikke har bevist noe ved å slå stormesteren i seksrundersturneringen.

- Kanskje har IBM bevist at de har verdens beste sjakkcomputer, sier Agdestein som håper at han selv vil få muligheten til å prøve seg mot Deep Blue.

- Politikken til IBM har vært at ingen andre skulle få spille mot maskinen før returkampen mot Kasparov var tilbakelagt. Nå har den vist sin styrke, og jeg håper IBM lar maskinen stille opp mot andre stormestere, inkludert meg selv, sier Agdestein. Han hadde planlagt å spille mot Deep Blue under fjorårets PC-expo. Den gang trakk IBM-teamet seg i tolvte time.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.