RESULTATERFINANS

Aksjehandel - når som helst, hvor som helst

Nordmannen Steinar Larsson er en av de som hoppet på daytrading-karusellen i 1997. Han har de siste to årene levd av å daytrade aksjer i USA. For et år siden pakket han sammen PC-en og flyttet tilbake til Norge. - Alt jeg trenger er tilgang til PC og kabellinje, sier Larsson entusiastisk.

15. nov. 2000 - 04:12
Steinar LarssonChicagoFleishman-Hillard

Larsson ble raskt hektet:

- Dette var noe jeg
raskt fattet interesse for.
Tidligere hadde jeg
aldri vært opptatt av
Oslo Børs eller aksjer,
men det var særlig
måten traderne angrep
markedet på som
interesserte meg,
sier Larsson til
digitoday.no.

- Og alt var lett til-
gjengelig via Internett.

- Disse traderne jobber etter kvantitative metoder, ikke kvalitative. Flere jeg snakket med hadde null kunnskap om selskapene som de tradet. Likevel tjente de gode penger. Dette var fascinerende og jeg ble bitt av basillen.
Til og begynne med tradet Larsson mens han hadde fulltidsjobb. Men til slutt sa Larsson opp jobben i Fleishman-Hillard og leide seg PC og lokaler i et velrenommert tradingselskap. I USA er det flere tradingfirma som tilbyr PC, telefon, kurs og lokaliteter til tradere.

- Jeg tok sjansen, noen ganger må du bare hoppe i det. Jeg hadde lyst til å prøve og bestemte meg for å la det briste eller bære. Sammen med andre nybegynnere gikk jeg på kurs hos tradingfirmaet og fikk den mest elementære lærdommen til å sette i gang. Jeg satte som et krav at jeg måtte tjene penger innen ett år.

Til å begynne med slet Larsson med å tjene penger, akkurat som de fleste:

- Å være daytrader (red. anm: å kjøpe og selge aksje samme dag uten å sitte på posisjoner til neste dag) er en meget vanskelig jobb. Dette er alles kamp mot alle. Skal du tjene penger på kortsiktige kjøp og salg, krever det at du er hakket bedre enn andre. Dette er et marked hvor det er stor konkurranse, statistikken viser at de færreste overlever. Inntil 80 prosent faller fra underveis. Det som er viktig er å begrense tapene når du starter. Det tar lang tid å lære seg en metode som på sikt kan generere penger.

På grunn av familiære hensyn måtte Larsson flytte tilbake til Norge i 1999. Hjemme hos mor i Oslo manglet det fastlinje, men det var intet problem i Alta hvor pappa hadde fastlinje fra NorNett. Usikker på seg selv dro Larsson nordover. Samtidig begynte han å skrive markedskommentar for Aksjeforum.com, søstertjenesten til digitoday.no.

- Jeg var meget usikker på om jeg klarte å tjene nok til å leve av tradingen. Jeg var ennå på begynnerstadiet og hadde liten historie å vise til. Men etter noen tunge måneder høsten 1999, begynte det å løsne skikkelig i januar 2000, sier en lettet Larsson. - Hadde det ikke løsnet innen påsken i år, er det mulig at jeg hadde lagt inn årene.

Inntektene varier fra dag til dag og daytrading er et usikkert liv. På det meste har Larsson tjent 100.000 kroner i måneden, men det er også måneder hvor inntekten har vært godt i minus.

- En dag i september tapte jeg 50.000 kroner i løpet av to minutter. Da var jeg langt nede og tok meg en liten ferie, men jeg klarte å gå såvidt i pluss for måneden totalt sett.

Selv om det er fint å være sin egen lykkes smed, er Larsson forsiktig med å anbefale daytrading til andre:

- Du må ha is i magen å "loade" opp med aksjer når oddsene er på din side. Dette krever at du må ta mange avgjørelser i løpet av noen korte sekunder, noen ganger må du handle på ren intuisjon. Jeg trader såkalt "merger arbitrage", noe som gjør at jeg tjener bare noen få øre per trade. Derfor handler jeg mange aksjer når jeg først kjøper (eller selger, red. anm: dvs gå short). I og med at jeg handler på marginkonto kan jeg handle for inntil ti millioner kroner i slengen, selv om jeg har beskjedent med likvider i banken. Derfor krever det litt "guts" for å gjøre dette her.

- Men lykkes du er det et herlig liv, avslutter Larsson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.