RESULTATERFINANS

Aksjonister og aksjonærer aksjonerer

Koreanske aksjonærer, leverandører og fagorganiserte går sammen om aksjoner mot Microns avtalte kjøp av minneproduksjonen til Hynix.

26. apr. 2002 - 12:27
HynixMicronSamsung




Les også:


Én milliard dollar av gjelden sorterer under en kreditorgruppe representert av JP Morgan Chase. Intensjonsavtalen garanterer denne gjelden. Private koreanske banker og investeringsselskap har tre milliarder dollar av gjelden. Denne delen sikres ikke av avtalen. Den øvrige gjelden er hos koreanske statsbanker som følger myndighetenes pålegg om å selge til Micron, koste nær sagt hva det koste vil.

De private kreditorene ser stadig mindre grunn til å støtte overtakelsen, som ifølge avtalen må støttes av 75 prosent av kreditorene innen 30. april. Siden de har 40 prosent av gjelden, er de også i stand til å velte avtalen. I og med minnemarkedet har gode utsikter, ønsker de heller at det skal satses på en koreansk refinansiering.

Fagforeningene mener, i likhet med de private kreditorene, at ledelsen har latt seg presse av myndighetene og av amerikanerne til å godta svært ugunstige betingelser. Avtalen inneholder ingen garantier for arbeidsplassene. Micron har uttalt at tallet på ansatte må ned med opptil 15 prosent.

Patriotisme spiller en viktig rolle for både de private kreditorene, fagforeningen og opinionen. Aldri før har så store koreanske verdier blitt solgt til utenlandske interesser. Aldri før har Korea solgt seg ut av en nisje der de er globalt ledende.

Aksjonærer, leverandører og fagforeningene skal ifølge Korea Herald gå sammen om flere demonstrasjoner i både Icheon, byen der Hynix har sitt største produksjonsanlegg, og i hovedstaden Seoul, de kommende dagene. Aksjonen for å redde Hynix fra Micron får også støtte fra professor Kim Hyeong-joon ved Seoul National University som frykter undergraving av Koreas forskning og utvikling innen halvlederteknologi, og skremme enda flere studenter bort fra teknologifagene.

Fagforeningene har også truet med streik for å understreke alvoret i motstanden mot oppkjøpet. De krever at utredningen av en alternativ refinansiering av Hynix må gjennomføres seriøst, og hevder at intensjonsavtalen ble undertegnet under tvang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.