BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alcatel bygger kabel over Atlantern

Alcatel Alstholm i England fikk tirsdag en kontrakt på 2,5 milliarder kroner for å legge et transatlantisk fiberoptisk telekabelsystem mellom London og New York. Den nye SDH-nettverk forbindelsen vil ha en kapasitet på hele 10Gbit/s og skal betjene tradisjonelle tale- og datakommunikasjonstrafikk, samt multimedia- og Internett-overføringer.

Jens Kanden
31. okt. 1996 - 11:00

Alcatel Alstholm dro i land en kjempekontrakt på 2,5 milliarder kroner tirsdag for å legge et transatlantisk fiberoptisk telekabelsystem mellom London og New York. Kontrakten ble inngått med selskapene Metropolitan Fibre System og Cable & Wireless og omfatter to fiberoptiske kabler. Den nye SDH (synkron digitalt hierarki)-nettverk forbindelsen vil ha en kapasitet på hele 10Gbit/s og skal betjene tradisjonell tale- og datakommunikasjonstrafikk, samt multimedia- og Internett-overføringer.

- Kontrakten skal fullføres på 15 måneder, som er rekord i denne bransjen, sier Ragnar Vogt, eksportsjef i telekabeldivisjonen i Alcatel Kabel Norge. Metropolitan Fibre er en meget aggressiv operatør som beveger seg svært raskt. Vanligvis tar slike prosjekter mange år, og de er kjent i god tid før kontraktsinngåelse. Denne gang skjedde alt i stillhet. Hvis noen hadde kommet for noen år siden og bedt om å få bygget en slik forbindelse på 15 måneder, ville de ha fått latter i svar. Nå opplever vi at tidshorisontene knappes ned, sier Vogt.

I en pressemelding fremhever Alcatel at dette er første gang én leverandør står for design, produksjon og installasjon samt at hovedelementer fra både land og sjø er inkludert i kontrakten. Kontrakten gikk til Alcatels fabrikker i Frankrike, USA og Australia, men vil også føre til oppdrag for den norske fabrikken i Rognan.

- Selv om det er stor overkapasitet - redundans - i nettene idag, ser vi at nye aktører ofte ønsker å bygge egne kabler for å slippe å betale høye trafikkavgifter til andre, ofte de tidligere televerkene. Norge vil kunne nå den nye transatlantiske kabelen via Danmark til Nederland og så til England. Det går fire fiberoptiske kabler ut av Norge, tre til Danmark og én til Sverige. Danmark er nemlig knutepunktet i Skandinavia for teletrafikk. Totalt finnes det rundt ti fiberoptiske forbindelser til USA fra knutepunkter i England, Tyskland, og Frankrike, sier Vogt.

- Til tross for økende behov for båndbredde for Internett, er det tradisjonell teletrafikk som står for brorparten av trafikken over de fiberoptiske forbindelsene. For eksempel er det blitt sagt at behovet for Internett-trafikk til England er på 20 til 50Mbit/s. Selv om det skulle bli så høyt som 150 Mbit/s betyr det meget lite når kapasiteten er på 10Gbit/s. Det er nok fortsatt tradisjonell tale som står for mesteparten av trafikken. Dog kan det endre seg hvis prisene kommer så langt ned at det kan bli økonomisk interessant med ny type trafikk som stiller større krav til båndbredde, avslutter Vogt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.