BEDRIFTSTEKNOLOGI

- All maskinvaren til Sun videreføres

Skal selges «som melk og brød», ifølge maskinvaresjef Birger Røed i Oracle.

Birger Røed er Oracle Norges nye maskinvaresjef, deres første noensinne.
Birger Røed er Oracle Norges nye maskinvaresjef, deres første noensinne. Bilde: Marius Jørgenrud
22. okt. 2010 - 14:50

LYSAKER (Digi.no): Oracle i Norge har de siste årene fått munnkurv, og prater sjeldent eller aldri med pressen lenger. All kommunikasjon styres sentralt fra hovedkvarteret i California.

Derfor var det med en viss spenning at digi.no i dag fikk møte Oracle Norges nye sjef for maskinvare, deres første noensinne. Maskinvare er som kjent nytt territorium for database- og mellomvaregiganten.

Birger Røed er mannen som skal lede maskinvaredivisjonen her til lands. Han har lang fartstid fra Oracle, blant annet som ansvarlig for databasesalget i mange år.

- Det er ikke så ofte vi har lov til å snakke. Kommunikasjonen ut er ganske styrt, innrømmer han. - Men i kjølvannet av OpenWorld får vi lov til å si litt.

OpenWorld er Oracles enorme årlige konferanse, som samler 40-50.000 deltakere i San Francisco. Årets happening var gjenstand for ekstra spenning grunnet overtakelsen av Sun.

Maskinvare + programvare

Det store mantraet under konferansen, den største av sitt slag i IT-bransjen, var at maskinvare og programvare nå utvikles for å virke spesielt godt sammen.

- Det handler om hvordan vi kan få maskinvare og programvare til å spille sammen, slik at vi kan gi et bedre tilbud til kundene våre. Når vi gjør dette, mener vi det skal frigjøre en god del verdier som kommer partnere og kunder til gode, sier Røed.

Oracle, som lenge var et databaseselskap, har slukt det ene selskapet etter det andre i et voldsomt oppkjøpsraid. Slik har også mellomvare og applikasjoner blitt et stort forretningsområde de siste årene.

Med Sun i folden har de også operativsystem, virtualisering, servere og lagring i produktporteføljen.

- Noe av det viktigste som ble sagt på OpenWorld, slik jeg oppfatter det, er at databasene til Oracle er et såpass komplett produkt, det er stort sett bare administrasjon og management som forbedres i nye versjoner, at neste naturlige videreutvikling nå er tettere integrasjon med maskinvaren.

Han kom også med svarene på hva som skjer videre med flere av Suns produkter. Svar som det ifølge Røed har vært spekulert mye rundt i markedet, som serverprosessoren Sparc.

- Hva vi gjør med Sparc? Svaret er at Oracle gjør mer med Sparc enn det Sun har gjort. Vi setter flere folk på utvikling, og har gått ut tydelig og sagt at dette er noe vi satser på.

Annethvert år fremover lover Oracle å doble kraften i Sparc-prosessoren. Over et femårsperspektiv skal antall kjerner firedobles; minnekapasiteten skal 16-dobles; antallet samtidige tråder som kan kjøres skal 32-dobles; ytelsen for databasetransaksjoner (TPM) skal forbedres med en faktor på 40; Java-operasjoner per sekund med 10.

Lanseringen av den nye 16-veis Sparc T3-prosessoren er første skritt i denne offensive planen.

- Med Sun får vi også operativsystem, virtualisering, servere og lagring. Det er særlig fokus på fire områder: ytelse, tilgjengelighet, sikkerhet og drifting på enklest mulig måte. Særlig det siste ser vi store fordeler med.

Ferdige bokser

Tanken rundt de ferdige systemene Oracle nå leverer, er at de kommer ferdig konfigurert i én boks. Konsolideringen innebærer at kunder har samme oppsett.

- Det betyr at vi kommer til å levere én og samme patchefil som oppdaterer disker, applikasjoner, alt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Exalogic-boksen («nettsky i en boks») som ble lansert under Open World illustrerer dette. Det er ett digert system bestående av 30 servere, som hver har seksveis prosessorer med totalt 360 kjerner. Alt er koblet sammen med Infiniband-nettverk.

Ifølge Oracle-toppsjef Larry Ellison skal et Exalogic-system til én million dollar være kraftigere enn IBMs Power 795, som koster det firedobbelte.

Ellison mener at hele Facebook kunne nøyd seg med to Exalogic-bokser, siden én Exalogic kan håndtere opptil to millioner HTTP-spørringer per sekund.

Boksene selges i ulike størrelser, som kvart boks, halv boks også videre. Skap følger med allerede fra kvarte bokser, og systemet skal lett kunne utvides etter hvert som behovet melder seg.

- Dette selges som melk og brød. Du kan kjøpe en kvartliter, halv eller en hel liter, sier Røed.

Han understreker imidlertid at Oracle også skal fortsette å selge komponenter og biter, slik Sun gjorde. Altså skal det være mulig å kjøpe bare maskinvare også i fremtiden.

Hva skjedde med Sun i Norge?

Før oppkjøpet hadde Sun om lag 125 ansatte i Norge. Oracle er kjent for å kutte kraftig når de sluker selskaper, men tall fra Røed viser at det ikke ble så mange som fryktet.

 <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Bilde: Marius Jørgenrud

- Rundt 90 personer ble med over fra Sun. 30 personer som utvikler Infiniband, og tilsvarende mange i Trondheim som jobber med MySQL. I tillegg ble 30 personer fra administrasjon, salg og support fra Ullevålskontoret til Sun med over.

Det er kjent at flere av programvareproduktene til Sun ikke passet inn i Oracles fremtidsplaner, blant annet vraket de OpenSolaris og OpenSSO.

Røed sitter ikke på informasjon om hvilken mellomvare de ikke satser på videre, men understreker at maskinvaren til Sun er et viktig satsingsområde. Her skal alt være med.

- All maskinvaren til Sun skal videreføres, sier han.

Hvordan har det gått med salget i den usikre perioden fra oppkjøpsplanene ble kjent og fremover?

- Salget i fusjonsperioden har vært lavere enn i årene før. Det kan skyldes det generelle økonomiske klimaet, men jeg tolker det sånn at en del også har holdt igjen i en overgangsfase. Nå er salget og utsiktene fremover veldig positivt her i Norge.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.