TELEKOM

– Alle bør få 200 Mbit/s

Disse valgløftene er som musikk i ørene til bredbånds-Norge.

FIKK SKRYT: Nestleder i Venstre Terje Breivik. Han har mer peiling på IT enn et samlet storting, ble det hevdet på medlemsmøte i Fiberforeningen.
FIKK SKRYT: Nestleder i Venstre Terje Breivik. Han har mer peiling på IT enn et samlet storting, ble det hevdet på medlemsmøte i Fiberforeningen. Bilde: Venstre/Creative Commons
26. aug. 2013 - 09:16

HOTEL CONTINENTAL/OSLO (digi.no): De rødgrønne har som ambisjon at Norge skal være blant de beste i Europa på bredbånd. Det høres jo fint ut.

Smalbånd

Men det holder ikke med vage løfter om at alle innbyggere skal få «et tilbud av grunnleggende god kvalitet», mener opposisjonen. Det hjelper heller ikke at den sittende regjering definerer bredbånd som ei linje med 640 kilobit/s.

– Det er jo håpløst snevert bånd. Vi trenger høyere hastigheter, sa Høyres stortingsrepresentant Lars Myraune under et åpent medlemsmøte i Norsk Fiberforening torsdag i forrige uke.

Myraune (68) er i dag en av de eldste på stortinget, og går over i pensjonistenes rekker etter valget. Han erkjenner at det er litt ironisk at han, og ikke yngre krefter, er blant de i nasjonalforsamlingen som har engasjert seg mest innen telekom og IT-politikk.

Lars Myraune i Høyre mener at Norge trenger raskere bredbånd. - Det vil vi bidra med på flere måter, sa han. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Lars Myraune i Høyre mener at Norge trenger raskere bredbånd. - Det vil vi bidra med på flere måter, sa han. Bilde: Marius Jørgenrud

IT har som alltid vært lite synlig i valgkampen, men Fiberforeningen forsøkte å gjøre et lite unntak. Riktignok bare med to partier representert, begge fra opposisjonen.

Mest krutt hadde Venstres nestleder Terje Breivik å komme med. Myraune var mer forsiktig (i Høyre har partileder Erna Solberg bestemt at ingen skal komme med valgflesk de ikke kan oppfylle). Han nøyde seg derfor med å love at myndighetene skal bidra til at bransjen lykkes med hva de holder på med.

Myraune antydet også en mulig retur av Høykom-programmet, en statlig tilskuddsordning for bredbåndutbygging i Norge som i en tiårsperiode sprøytet inn 400 millioner kroner for å bygge nettverk i ellers ulønnsomme strøk. Ordningen ble lagt ned i 2008.

Breivik (V) mente derimot at målene måtte være konkrete, noe å strekke seg etter, men samtidig realistisk å oppnå.

Som et minimum må vi ha ambisjoner som svenskene – Som et minimum må vi ha ambisjoner som svenskene. Minimum 40 prosent skal ha tilbud om 100 Mbit/s båndbredde i 2015 og 90 prosent skal ha tilbud om 200 Mbit/s innen 2020. Det blir for uforpliktende hvis vi politikere ikke er konkrete nok, sa han.

Sjøkabel

Venstres nestleder tok også til orde for at en ny norsk regjering bør bidra til etablering av en egen sjøkabel med internettforbindelse direkte til USA.

– Kabler direkte til kontinentet er en av tingene vi vil ta med til regjeringensforhandlingene allerede om tre uker, sa Breivik og tok dermed et eventuelt rødgrønt valgnederlag for gitt.

Vel er det en litt hårete hårete ambisjon, men dette vil gi dedikert tilgang til det transatlantiske stamnettet, noe næringslivet vil nyte godt av, sa Breivik.

Nytt stamnett

Videre mener Venstre at Norge må få et landsdekkende stamnett nummer to.

– Det er egentlig helt avgjørende. Alt vi har i dag hviler til slutt på Telenors nett i større eller mindregrad. Både for forbrukere, konkurransen og sikkerhetsperspektiv er det avgjørende at vi i samarbeid med næringslivet bidrar til et nytt stamnett, sa Breivik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Tom Guldberg er adm.dir i Cloudberry Mobile. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Tom Guldberg er adm.dir i Cloudberry Mobile. Bilde: Marius Jørgenrud

Ordstyrer Tom Guldberg fra Cloudberry Mobile ga Høyres Lars Myraune «full score for god vilje» etter innleggene, mens han nærmest hyllet Venstres representant.

– Du (sagt til Terje Breivik) besitter alene mer kunnskap om telekom og teknologi enn et samlet storting. Det er helt riktig at vi trenger et andre landsdekkende nett som er fullstendig redundant fra Telenor. Det blir et kjempeskritt hvis vi kan få det inn i et regjeringsprogram, sa Guldberg.

Generalsekretær Bjørn Rønning i Fiberforeningen (tidligere Bynett Norge) kom tidligere under møtet med følgende stikk til sittende regjering:

– Det politiske lederskapet har vært fullstendig fraværende, tordnet Rønning.

Han er kritisk til regjeringens somling med ny graveforskrift, med endrede betingelser som bredbåndsbransjen har etterlyst i mange år. Dette mener de må gjelde både kommuner og i staten.

Problemet med dagens regelverk er at Statens Vegvesen krever så dype grøfter at gravearbeid utgjør 70-90 prosent av kostnadene til bredbåndutbygging.

De rødgrønne har utvist altfor liten handlekraft, mener Bjørn Rønning i Norsk Fiberforening. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
De rødgrønne har utvist altfor liten handlekraft, mener Bjørn Rønning i Norsk Fiberforening. Bilde: Marius Jørgenrud

En oppmykning av reglene er sårt ønsket, og en gravemelding ble lovet lagt frem av samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) før sommerferien, uten at det så langt er tegn til den.

Nå tviler bransjeforeningen på om hun rekker å gjøre mer, før de rødgrønne risikerer å bli kastet ut av regjeringskontorene etter stortingsvalget om to uker.

Generalsekretær Bjørn Rønning viste mer tiltro til opposisjonspartiene de hadde invitert for anledningen.

– Vi får ta et valgløfte for det det er, men dette vitner om at det er en politisk bevissthet rundt disse temaene som vi har savnet fra den sittende regjeringen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra