TELEKOM

Alle trådløse mikrofoner må trolig skiftes ut

Frekvensområdet skal brukes til mobilt bredbånd.

De fleste av dagens trådløse mikrofoner må trolig byttes ut.
De fleste av dagens trådløse mikrofoner må trolig byttes ut.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. sep. 2010 - 11:44

Post- og teletilsynet (PT) melder i dag at brukere av trådløse mikrofoner, for eksempel konsertarenaer, tv-selskaper og mange andre, trolig vil måtte kjøpe nytt utstyr. Årsaken til dette er at de trådløse mikrofonene benytter et frekvensområde som snart vil bli brukt til mobilt bredbånd.

I en pressemelding skriver tilsynet at de fleste trådløse mikrofoner benytter i dag frekvensbåndet 800 til 820 MHz gjennom en tillatelse gitt i fribruksforskriften.

– Denne bruken har såkalt sekundær status, og brukerne kan ikke kreve beskyttelse fra eller forstyrre andre lovlige frekvensbrukere, forklarer John-Eivind Velure, seksjonssjef i PT.

– Edringen fører til at andre frekvenser må benyttes for dette utstyret. Disse frekvensene dekkes trolig ikke av senderne som i dag benyttes til trådløse mikrofoner, sier Velure.

Norge har sammen med et voksende antall europeiske land bestemt at båndet 790 til 862 MHz skal benyttes til mobilkommunikasjon. Dette skal gi bedre kapasitet og dekning enn i dag.

Den primære bruken i dette båndet har i mange år vært analog kringkasting. Ifølge PT har trådløse mikrofoner og analog kringkasting levd fint side om side.

De fleste av dagens trådløse mikrofoner må trolig byttes ut.
De fleste av dagens trådløse mikrofoner må trolig byttes ut.

– Dette endrer seg når frekvensbåndet tas i bruk til mobilkommunikasjon og mobilt bredbånd. Sannsynlig teknologi er LTE, forteller Velure.

PT vil i nær fremtid komme med en høring om fremtidig bruk av trådløse mikrofoner. Her vil det bli skissert flere forslag til løsninger. Innspill fra bransjen blir ifølge tilsynet viktig for å avgjøre hvilke løsninger som er best.

– For vår del vil en endring i fribruksforskriften tidligst tre i kraft juli 2011. Men høringen i høst vil forhåpentligvis avklare hvilke ordninger vi kommer frem til her i landet, sier Velur

Ifølge PT arbeider tilsynene i Europa med å finne nye frekvensbånd for trådløse mikrofoner, og man har flere alternative løsninger. For eksempel har man i Danmark innført overgangsfaser, hvor bruk av allerede importert utstyr tillates brukt fram til en endelig deadline, den 31. desember 2012.

Velure sammenligner situasjonen med flere lignende forhold. Dette inkluder slokningen av de analoge tv-nettet, noe som har betydd at mange har måttet skaffe seg en digital mottaker. Utfallet av videoformatkampen på 1980-tallet ble dyr for dem som satset på noe annet enn VHS.

– Liknende situasjoner kan igjen oppstå, dersom man om noen år velger å stenge FM-nettet og gå over til digital radio. Da må alle som i dag har analoge radioapparater, anskaffe digitale mottakere, sier Velure.

– Kostnaden med å kjøpe nytt utstyr vil da falle på brukerne av utstyret, forteller han.

Ifølge PT er Tyskland det første landet i Europa som faktisk har tildelt frekvensene, dette skjedde tidligere i år. Sverige kommer trolig som nummer to tidlig til neste år – og deretter muligens Norge.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.