BEDRIFTSTEKNOLOGI

"Alle" vil brenne hjemme

Markedet for CD-brenning har eksplodert den siste tiden. "Alle" skal brenne sine egne CD-er. Likevel tror flere aktører at CD-brennerne er på vei ut.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 1997 - 17:47

Folk brenner hjemme som aldri før. En telefonrunde til fem av de største distributørene viser at salget av CD-brennere har eksplodert i høst. Dette skyldes først og fremst at prisene har sunket betraktelig, ikke minst på CD-R-platene (CD-Recordable). Mange selger de rimeligste platene for under ti kroner stykket.

Tallene fra de fem distributørene vi kontaktet viser at disse tilsammen omsetter omkring 80.000 CD-R-plater i måneden.

Arve Isaksen, gründer av Distributed Computing, mener det er vanskelig å finne ut hvor mange plater som selges totalt fordi det er mange som importerer slike produkter.

- CD-brenner-markedet er mer oversiktlig. Der har vi omtrent 50 prosent, sier Isaksen til digi.no.

Totalt selger de fem distributørene omtrent 2500 CD-brennere i måneden, men det er stor usikkerhet knyttet til disse tallene. Årsaken er at de færreste distrubutørene greier å dekke den formidable etterspørselen.

- Vi kunne sikkert solgt tre ganger så mange plater - om vi hadde hatt dem, sier John Aspholm, produktansvarlig ved Computer 2000, til digi.no.

Samtidig mener flere av distributørene digi.no har snakket med at CD-brennerne slik de er i dag, vil være borte fra markedet allerede i løpet av neste år. Årsaken er de nye brennerne som kan brenne opptil tusen ganger på samme plate.

- Her snakker man om plater som kan brukes omtrent som en harddisk, sier Tor Nagel, produktsjef ved SMG, til digi.no.

- Hewlett-Packard har kommet med en modell som er beregnet for parallellporten på PC-en, omtrent som en Zip-Drive. Den har likevel en skrivehastighet på 2X og en lesehastighet på 6X, opplyser Nagel.

Det finnes også slike CD-RW (CD-ReWriteable- redigerbar) med ISA/ATAPI-grensesnitt, og ifølge Roar Gundersrud, produktansvarlig for multimedia ved EET, kommer det SCSI-modeller på nyåret.

De mest optimistiske forteller til digi.no at CD-RW vil ta for over vanlig CD-R allerede i løp av få måneder. Begrunnelsen er at prisforskjellen ikke er stor, og at maskinvaren stadig vil bli mindre. CD-RW-spillerne kan, i tillegg til å bruke de fortsatt dyre CD-RW-platene (over 200 kroner per stykk), også skrive til CD-R plater. Dette gjør CD-RW til et riktig så fleksibelt alternativ.

Hva lagrer man så på en CD-R plate? De fleste vil nok bruke det som en billig form for sikkerhetskopi. Kanskje ikke den daglige kopieringen, men i hvert fall for data man vil beholde en stund. Ellers er det en billig måte å lage presentasjoner på i små opplag. Ja, man kan til og med lage sin egen musikk-CD, hvis man ønsker det.

Det er ikke så rent få som har en drøm om å bli oppdaget som Den store artisten, og for dem som har et slikt ønske, kan en hjemmebrent CD duge vel så godt som en kostbar, studioprodusert "demotape". Akustikken kan dessverre ikke brenneren gjøre noe med, men det finnes programvare for dette formålet...

På messer og utstillinger kan små bedrifter dele ut egenproduserte demonstrasjoner av hva det måtte være, man kan jo lagre alle former for multimedia på platene, så det er egentlig bare fantasien som begrenser bruken.

Men det finnes selvsagt en skyggeside også: Mange bruker CD-brennerne til å lage billige piratkopier av programvare eller musikk-CD-er. Dette er blitt en svært utbredt virksomhet, og vil åpenbart bli enda vanligere med mindre rettighetshaverne beskytter produktene sine mot kopiering på en eller annen måte.

Å beskytte programvare med serienummer eller kode er nytteløst. Disse blir spredt over Internett så fort produktene kommer på markedet. Det finnes imidlertid intelligente løsninger, som for eksempel norske Protective Technologys smartkortløsning (se relevante artikler) som gir sikker tilgang- og opphavskontroll også for programvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.