JUSS OG SAMFUNN

AltaVista og Kvasir skal slåss om nett-Norge

Til nå har SOLs Kvasir vært enerådende som søkemotor på det norske nettet. Men nå skifter AltaVista ham, fra partner til konkurrent med bulldoser-ambisjoner.

Einar Ryvarden
9. nov. 1999 - 14:25
SOL planlegger en større oppgradering av søketjenesten Kvasir, kanskje med Fast Search & Transfer. For snart får SOL konkurranse fra sin egen leverandør - AltaVista.

SOL



digi.noAltaVista
Lycos
Les om de nordiske planene til Fast og Lycos:
Dag Wigumdigi.no


Tidligere hadde AltaVista en egen svensk side, men denne ble lagt ned da nettstedet Passagen gikk inn i SOL.

- Altavista.se ble gjenåpnet for tre uker siden og Altavista.no er på vei, avslører Wigum til digi.no. Dermed blir Altavista både en konkurrent og leverandør, noe vi ikke kan leve med dersom vi ikke får klare forsikringen fra Altavista. Vi forhandler også med Altavista, men trenger å vite at vi forblir best på søk i Skandinavia.

SOL er heller ikke fornøyd med dagens Kvasir.

- Kvasir lar deg søke i 8-9 millioner Internett-sider, men vi vet at det finnes 15-16 millioner sider i Skandinavia. Dessuten gir den internasjonale versjonen av Altavista de samme søkeresultatene som vi gjør. Derfor har vi innledet forhandlinger med alle de store leverandørene av søketeknologi, inkludert norske Fast Search & Transfer, forteller Wigum til digi.no.

I tillegg til å la deg søke i flere dokumenter, ønsker SOL å øke relevansen på lenkene Kvasir gir.

Wigum mener det har dukket opp flere teknologier som rydder vekk mye av de uinteressante lenke som dagens søkemotorer ofte presenterer.

- Vi forhandler blant annet med amerikanske Google og Directhit. Google har en teknikk som prioriterer internettsider som mange andre internettsider har lenker til, mens Directhit måler hvilke sider andre brukere går til, og prioriterer dem, forklarer han.

I tillegg forhandler SOL med Looksmart, Northern Lights og Inktomi (som leverer søkene til blant annet Yahoo!). De forskjellige konkurrentene er trolig villig til å strekke seg langt, for SOL er i følge Wigum den største europeiske kunden. Hvor mye SOL betaler Altavista i året er ukjent.

- Vi vil lansere en ny og bedre søketjeneste, uansett hvilken leverandør vi velger, i løpet av første kvartal, lover Wigum. I tillegg til vanlige søk, vurderer vi å opprette emner du kan begrense søkene dine til - for eksempel bilstoff eller MP3-filer slik Lycos/Fast gjør i dag.

Slike katalogsøk tilbyr blant annet den amerikanske tjenesten Looksmart i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.