BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD demonstrerer helt ny prosessortype

Skal gi langt mer ytelse til pc-er i alle prisklasser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juni 2010 - 13:14

AMD har nesten helt siden oppkjøpet av ATI i 2006 snakket om mulighetene for å lage en prosessorenhet inkluderer både en CPU, SIMD-motorer (Single Instruction, Multiple Data) og andre komponenter i én eneste silisiumbrikke. Den tekniske betegnelsen på enheten er Accelerated Processing Unit (APU)

Etter å ha endret veikartet flere ganger, ser det nå ut til at selskapet planer er i ferd med å virkeliggjøres.

Under Computex-messen i Taipei denne uken demonstrerte AMD for første gang offentlig et APU-basert system. Demonstrasjonen er gjengitt i denne videoen, mellom 59. og 62. minutt.

I tillegg til den skalare CPU-en og de vektororienterte SIMD-motorene, vil AMDs APU-er også inkludere slikt som minnekontrollere, I/O-kontrollere, spesialiserte videodekodere, skjermutgang og bussgrensesnitt.

Beskrivelse av de vesentlige forskjellene mellom en CPU, en APU og en GPU. <i>Bilde: AMD</i>
Beskrivelse av de vesentlige forskjellene mellom en CPU, en APU og en GPU. Bilde: AMD

AMD skriver at andre, uten å nevne Intel med navn, har bundet sammen en CPU og en grunnleggende grafikkenhet i en enkelt pakke, har ingen tidligere forsøkt å gjøre dette med en GPU som er fullt programmerbar. APU-en skal nemlig støtte standarder som OpenCL og DirectCompute, i tillegg til grafikkteknologier som DirectX og OpenGL.

Blokkdiagram for en typisk APU fra AMD. <i>Bilde: AMD</i>
Blokkdiagram for en typisk APU fra AMD. Bilde: AMD

Enhetene i APU-en er alle knyttet til den samme bussen som også gir tilgang til systemminnet. Selv om x86-kjernene og SIMD-motorene deler den samme forbindelsen til systemminnet, skal i alle fall den første implementeringen av løsningen dele minnet opp i både regioner som administreres av operativsystemet som kjøres på x86-kjernene, og i regioner som administreres av programvare som kjøres på SIMD-motorene.

AMD skal lansere de første Fusion-produktene i første halvdel av 2011. I første omgang dreier det seg om to separate produktfamilier, som har kodenavnene «Llano» og «Ontario». Begge er nå tilgjengelige i testutgaver for systemleverandører.

Llano er beregnet for vanlige pc-er, mens Ontario er en lav-effektsutgave som skal gi forbedret batteritid, åpne for nye formfaktorer og sikre stillegående drift. Det skal være en slik lav-effektsutgave som ble demonstrert under Computex.

APU-ene vil fjerne behovet for dagens integrerte grafikkløsninger som finnes i mange pc-er, men kan kombineres med diskrete grafikkprosessorer dersom bedre grafikkytelse er ønskelig.

AMD har publisert en dokument som i mer detalj forklarer hva APU-er egentlig er.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.