BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD gjenerobrer et forsprang på Intel

Den nye serverprosessoren «Shanghai» har avansert teknologi. AMD dør hvis den ikke selger.

13. nov. 2008 - 10:41

I dag lanserer AMD en av sine største og viktigste nyheter noensinne: En firekjernet utgave av serverprosessoren Opteron, realisert i en 45 nanometers prosess, hittil omtalt under kodenavnet «Shanghai».

Forrig gang AMD fornyet Opteron-prosessoren, gikk det galt. «Barcelona» ble offisielt lansert i desember i fjor, etter å ha vært solgt i små mengder til utvalgte kunder siden september. Straks etter lanseringen ble det avdekket en teknisk feil, og volumproduksjonen måtte utsettes. Dette kostet AMD dyrt i både omsetning og tillit.

– Vi har lært mye av Barcelona, forsikret AMDs Patrick Patla under en telefonkonferanse med europeiske IT-journalister viet lanseringen av Shanghai. – Vi har strømlinjeformet vår prosess, og vi forsikret oss om at alt som måtte endres faktisk ble endret. Nå er det igjen en klar ledelse i selskapet, og vi vil gjenvinne kundenes tillit. 45 nanometers Shanghai er et produkt i verdens klasse, og den kommer etter den raskeste utviklingsprosessen i AMDs historie.

AMDs framtid avhenger av at Shanghai selger. Selskapet har i det siste i stadig større grad hentet støtte fra Abu Dhabi, og er i ferd med å skille ut selve den fysiske prosessorproduksjonen i ete eget selskap.

Det er derfor ikke overraskende at Patla understreker hvordan AMD har trukket sine nøkkelkunder inn i utviklingsprosessen for Shanghai.

– Da de så den første prototypen i silisium, var tilbakemeldingen at de mente AMD nå var på rett vei.

Blant dem som lot seg overbevise, var Microsoft: Ifølge AMD var det Opteron-prosessorer som ble brukt under utviklingen av Windows Azure, Microsofts plattform for tjenester fra nettskyen («cloud computing»).

Den viktigste forbedringen, at Shanghai produseres etter en 45 nanometers prosess mot 65 nanometer for Barcelona, innebærer allerede at Shanghai er raskere samtidig som den bruker mindre energi, to av kundenes viktigste forventninger.

– I tillegg har vi lagt inn nye løsninger som skulle svare til behovene som kundene har, også i vanskelige økonomiske tider. Virtualisering gir et grunnlag for vesentlige kostnadskutt. Strømsparing innebærer at man trenger teknologi som gir full ytelse når man trenger det, uten å sløse med energi når det ikke er nødvendig. Vi mener å ha utstyrt Shanghai med egenskaper som kan utnyttes også av neste generasjon applikasjoner og utviklingsmiljø, sier Patla.

AMD lover at Shanghai skal tilby 35 prosent bedre ytelse, til samme pris og samme strømforbruk som dagens Barcelona.

Shanghai har fått betraktelig utvidet støtte for virtualisering enn tidligere utgaver av Opteron. AMD forsikrer at denne støtten er utviklet i nært samarbeid med nøkkelleverandørene av virtualiseringsteknologi og karakteriserer denne støtten som «optimal». Partnerne omfatter ikke bare Citrix, Microsoft, VMware og Xen, men også Red Hat, Oracle, Novell, Sun og andre.

Flere egenskaper i prosessoren dreier seg om virtualisering:

  • Rapid Virtualization Indexing (RVI) betyr at virtuelt minne styres direkte fra maskinvaren, noe som gir betydelig bedre ytelse.
  • En utvidet form for «tagged TLB» («translation look-aside buffer») betyr at prosessoren kan veksle raskere mellom virtuelle maskiner, og følgelig redusere tiden der ingenting produktivt skjer.
  • AMD har utvidet sin «Extended Migration» til også å omfatte Shanghai. Det innebærer støtte i maskinvaren til å flytte virtuelle maskiner under drift mellom enhver type x86-server. Dette demonstreres i en video på Youtube: AMD & Red Hat Demo Live Migration Across Vendor Platforms.

Reduksjon av strømforbruket har ikke bare med 45 nanometers prosessen å gjøre. Ifølge Patla gir AMDs produksjonsprosess «Immersion Lithography» – som ble innført med Shanghai – en 35 prosent reduksjon i strømforbruket når prosessoren går uten belastning. En annen nyhet, «Smart Fetch», skal gi opptil 21 prosent lavere strømforbruk uansett belastning.

Andre nyheter som spesielt har med ytelse å gjøre er:

  • Nivå 3 cache er økt til 6 megabytes, slik at prosessorens totale cache blir 8 megabytes.
  • Hypertransport Technology 1.0 er erstattet av versjon 3.0: Det øker datahastigheten fra opptil 8 GB/s til opptil 17,6 GB/s.
  • Det er støtte til minne av typen DDR2-800.

Det er inngått kundeavtaler med alle de store servermerkene. Til sammen vil 32 serverleverandører ha Shanghai-baserte maskiner i sin portefølje innen nyttår.

– Shanghai gjør Opteron til den eneste x86-prosessoren som passer til toveis, fireveis og åtteveis servere, samtidig som man opprettholder kompatibilitet i forhold til både prosessorspor og kjøling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Shanghai vil komme i tre utgaver, differensiert etter strømforbruk. Utgaven på 75 watt, med klokkefrekvenser fra 2,3 til 2,7 GHz, er den som lanseres nå. I løpet av første kvartal vil også en lavenergi (55 watt) og en høyenergi (105 watt) gjøres tilgjengelige.

Sammenliknet med Barcelona i 2,3 GHz, vil den nye 75 watts utgaven av Shanghai, i 2,7 GHz, gi følgende:

  • Strømforbruket uten belastning reduseres med 35 prosent
  • Strømforbruket med belastning reduseres med 10 prosent
  • Ytelsen økes med 35 prosent
  • Ytelse per watt økes med 50 prosent.

AMD har fått måltall for Java-ytelsen til Shanghai i 27, GHz sammenliknet med Intel «Harpertown» i 3,0 GHz.

Sammenlikningen gjelder Opteron 2384 mot Xeon E5450 for toveis servere, og Opteron 8384 mot Xeon X7460 for fireveis servere. AMDs konklusjon er at de leverer 14 prosent bedre Java-ytelse for toveis servere som selges til samme pris, mens en fireveis Opteron-drevet Java-server leverer 24 prosent bedre ytelse samtidig som den koster 21 prosent mindre.

Når de to toveis prosessorene sammenliknes med tanke på bruk i tungregneanlegg, er flytetallsytelsen til AMD 34 prosent høyere, mens minnebåndbredden yter 24 prosent mer.

– Innen fireveis server mener vi AMD er helt overlegen Intel i ytelse, sier Patla. – Vår firekjernede prosessor har en ytelse tilsvarende Intel med seks kjerner, samtidig som prisen vår er 150 dollar lavere per prosesser.

AMD vil fortsette å utvikle de det kaller sin «andre generasjon serverplattform».

Den debutterte i 2006, og omfatter både Barcelona, Shanghai og AMDs styre servernyhet i slutten av 2009, den sekskjernede «Istanbul». Denne plattformen skal sikre bakoverkompatibilitet på hovedspornivå («Socket F») for Istanbul, Shanghai og Barcelona.

I midten av 2009 lover AMD en ny plattform med egen brikkesett, men fortsatt med det samme sporet, Socket F: Fiorano. Fiorano vil få tilpasset både Shanghai (fire kjerner) og Istanbul (seks kjerner). I første kvartal 2010 introduseres Maranello, med et nytt prosessorspor, Socket G34. Den er beregnet på prosessorene «Magny Cours» og «Sao Paulo»

Denne utviklingsplanen framstilles slik:

I kjøp av tusen enheter («1Ku») er dette prisene som AMD oppgir for Shanghai:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.