JUSS OG SAMFUNN

AMD til århundrets søksmål mot Intel

AMD navngir 38 selskaper som skal ulovlig ha blitt truet eller lokket til å velge bare Intel-prosessorer.

28. juni 2005 - 11:20

AMD kunngjorde seint i går kveld at det har gått til noe som kan bli århundrets søksmål mot konkurrenten Intel. AMD mener Intel har begått hele syv typer ulike ulovligheter i tre verdensdeler i en kamp for å holde AMD ute av prosessormarkedet. Søksmålet er registrert i den amerikanske delstaten Delaware.

Anklageskrivet på 48 sider navngir 38 selskaper – 12 store og små PC-leverandører, ni distributører og 17 detaljister – som har vært utsatt for ulovligheter. Alt tyder på at AMD vil tvinge kjente aktører som Dell, Sony, Toshiba, Hitachi, NEC, Acer, Fujitsu, HP og Gateway til å frigi avslørende dokumenter, også e-postarkiver, og få lederne deres til å vitne i retten mot Intel, et selskap de er mer eller mindre avhengig av i sin daglige drift.

Søksmålet i USA følger opp den rettslige seieren AMD innkasserte i Japan i våres. Der anklaget konkurransemyndigheten (Free Trade Council of Japan) Intel for brudd på antitrustlovene i sine bestrebelser for å stenge AMD ute fra det japanske prosessormarkedet, og påla selskapet straffetiltak. Intel avviste å ha gjort noe galt, men godtok likevel straffetiltakene.

    Les også:

EU-kommisjonen etterforsker Intel på mistanke om at selskapet kan ha begått tilsvarende lovbrudd i Europa.

AMD ber alle land se nærmere på Intels oppførsel i markedet, og påstår at Intel «opprettholder ulovlig monopolistisk profitt på bekostning av forbrukere og datamaskinprodusenter». I anklageskrivet heter det at det har vært en «gjennomgående global plan for å tvinge Intel-kunder fra fritt å handle med AMD, til skade for kunder og forbrukere verden over».

AMD har i dag økonomiske problemer, og har tapt markedsandeler til Intel de siste årene. I toppåret hadde AMD en global markedsandel på rundt 21 prosent. I 2004 var andelen redusert til rundt 16 prosent.

Dette er noen av hovedanklagene:

  • Dell og Toshiba har fått utbetalt enorme beløp mot ikke å handle med AMD. Intel overførte mange millioner dollar til Sony slik at andelen Sony PC-er med AMD-prosessor ble redusert fra 23 prosent i 2002 til null to år seinere. En tilsvarende taktikk er brukt overfor Gateway og Hitachi.
  • Intel har brukt rabattordninger og subsidiert markedsføring til å presse Nec, Acer og Fujitsu til drastisk å redusere innslaget av AMD-drevne PC-er i sine assortiment.
  • Intel har etablert et insentivsystem med tilbakevirkende kraft for å hindre aktører fra fritt å handle med AMD. Da HP trosset Intel, og HPs AMD-drevne PC-er solgte for mye i forhold til Intels rabattregler, holdt Intel rabatten for 2004 tilbake for å presse HP til å redusere bruken av AMD-prosessorer. I 2000 opplevde daværende Compaq-sjef Michael D. Capellas at Intel holdt tilbake leveranser av kritiske serverprosessorer for å framtvinge et løfte om å redusere bruken av AMD-prosessorer.
  • Det er brukt kvoteordninger for å presse europeiske (som Media Markt i Tyskland) og amerikanske (som Best Buy og Circuit City) detaljister til å redusere salget av AMD-drevne PC-er til et minimum.
  • I september 2003 holdt tidligere Intel-sjef Craig Barrett tilbake mellom 15 millioner dollar og 20 millioner i markedsutviklingshjelp til Acer for å presse Acer til å trekke seg fra markedskampen AMD hadde for å lansere Athlon 64-prosessoren. Presset ble supplert av muntlige trusler, og virket.
  • Intel har hindret AMD tilgang til innsikt om moderne minneteknologi ved å nekte selskapet den øverste form for medlemskap i konsortiet Advanced DRAM Technology. Intel har også konstruert sine kompilatorer på å redusere ytelsen når det kompilerte programmet oppdager at det kjører på en AMD-prosessor.

Kommentarer gjengitt i amerikansk presse går ut på at AMD vil måtte satse hardt på å få pressede Intel-kunder til å vitne, og at Intel vil kontre ved å vise hvordan selskapets tiltak har tjent forbrukerne ved å holde prisene nede. Det antas at søksmålet kan få stor betydning i alle bransjer der dominerende aktører bruker metoder tilsvarende dem Intel har anvendt mot AMD.

Intel har ikke kommentert søksmålet.

Saken ventes berammet seint neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.