SIKKERHET

Amedia utsatt for alvorlig dataangrep

Natt til tirsdag ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift. Ingen papiraviser blir publisert onsdag.

Amedia AS har kontor i Akersgata i Oslo. Selskapet ble utsatt for et omfattende dataangrep natt til tirsdag. Ingen papiraviser blir publisert onsdag 29. desember.
Amedia AS har kontor i Akersgata i Oslo. Selskapet ble utsatt for et omfattende dataangrep natt til tirsdag. Ingen papiraviser blir publisert onsdag 29. desember. Foto: Vidar Ruud / NTB
28. des. 2021 - 14:16

Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt, skriver Amedia i en pressemelding.

Produksjon av stoff til nettaviser går som normalt til tross for problemene.

– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever, skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemer. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet, sier konserndirektør for teknologi Pål Nedregotten i Amedia.

Intens jobbing

– Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier Nedregotten.

Problemene er begrenset til de systemene som administreres av Amedias sentrale IT-selskap, Amedia Teknologi. Amedias andre systemer fungerer som normalt, ifølge pressemeldingen.

– Alle tilgjengelige ressurser jobber nå intenst med å løse problemene og avdekke hvilke skader som er skjedd, sier Nedregotten.

Les også

Storbritannia anklager kinesiske hackere for å ha angrepet valgkommisjonen

Personopplysninger

Det er fortsatt uklart om personopplysninger har kommet på avveie. Amedia kan ikke utelukke det, men foreløpig har de ingen sikre opplysninger om at det har skjedd.

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveie, vil berørte bli informert raskest mulig, sier Nedregotten.

Datatilsynet skriver i en epost til NTB at de foreløpig ikke har mottatt melding om angrepet, men regner med at det kommer.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort er ikke berørt.

Saken vil bli politianmeldt, ifølge Nedregotten.

Redaktørforeningen svært bekymret

Assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Redaktørforeningen mener et dataangrep på redaktørstyrte medier er svært alvorlig og sterkt bekymringsfullt.

– Vi er særlig redd for at sensitivt materiale kan ha kommet på avveie, sier Nybø til NTB.

Hun sier det er for tidlig å svare på om dette kan være et angrep rettet mot pressen som sådan.

– Men det er jo et spørsmål man stiller seg når et mediehus blir angrepet, og det får såpass store følger. Når ingen Amedia-papiraviser blir publisert onsdag, så er det i seg selv et stort problem, sier hun.

OSLO 20240410Digital EuropeDigitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.Foto: Arash A. Nejad
Les også

Urealistisk, mener forsker: Regjeringen vil ha 80 prosent KI-bruk i offentlig sektor innen 2025

Øker beredskapen

Mediekonsernet Schibsted sier de øker beredskapen til høyeste nivå etter angrepet mot Amedia.

– Vi satte umiddelbart vårt datasikkerhetsteam i høyeste beredskap og har også dialog med Amedia direkte om det som har skjedd, sier konserndirektør for data og teknologi i Schibsted, Sven Thaulow.

Også sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, Tina Flem, sier sikkerheten er skjerpet.

– Vi har høy sikkerhet, men høyner nå nivået ytterligere i lys av hendelsene hos Amedia, sier hun.

Flere angrep

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) vil ikke kommentere angrepet, men sier det ikke er overraskende. Tidligere denne måneden advarte sikkerhetsmyndigheten mot alvorlige dataangrep i julen og ba norske virksomheter ha høy beredskap i fridagene.

– Vi har sett en sterk økning av cyberoperasjoner i november og desember. Fra før vet vi at trusselaktørene utnytter fridager med lavere beredskap. Norske virksomheter må ta denne trusselen på største alvor, sa direktør Sofie Nystrøm i NSM 13. desember.

Før jul ble samvirket Nortura utsatt for et omfattende dataangrep som førte til redusert aktivitet ved fabrikker i tillegg til at varer ikke blir ekspedert.

Det er ikke rapportert om noen mistanke om sammenheng mellom dataangrepene.

EU-kommissær Thierry Breton.
Les også

Ny EU-lov om KI: Forbyr masseovervåking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.