BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amerikansk motstand mot åpent telemarked

Mens amerikanske senatorer ikke ser noen problemer med at amerikanske teleselskap kjøper europeiske konkurrenter, har de samme politikerne større problemer når europeiske selskap drar på shoppingtur til USA. Spesielt når staten er majoritetseier.

Frode Eriksen
4. juli 2000 - 09:53

For ledende senatorer signaliserer nå motstand mot Deutsche Telekoms planer om å kjøpe et av de største teleselskapene i USA, Sprint.

Ifølge The Wall Street Journal skriver 30 senatorer fra begge partier til lederen av den amerikanske telekommisjonen (FCC), William Kennard at

et bud fra et utenlandsk statskontrollert selskap strider mot amerikansk lov og ikke fremmer "våre målsetninger om konkurranse og å opprettholde et trygt sambandssystem for vår nasjonale sikkerhet".

Det er den demokratiske representanten Ernest F. Hollings som står bak brevet. Han undersstreker at han ikke har noe imot utenlandsk eierskap, og viser til Vodafones tidligere oppkjøp av AirTouch og France Telecoms eierandel på 10 prosent i Sprint.

Hollings skriver at amerikansk lov hindrer godkjennelse av slike oppkjøp og overføring av amerikanske frekvenser til utenlandske selskap der den statlige eierandelen er på mer enn 25 prosent. Og selv om han ikke skriver det, hinter han nok til at den tyske staten fremdeles eier godt over 50 prosent av Deutsche Telekom, selv om nedssalgsprosessen er godt i gang.

Dette skjer samtidig som Deutsche Telekom er i full sving med samtaler om en mulig overtakelse av Sprint, etter at det sist uke ble klart at MCIWorldCom ikke vil kjøpe teleselskapet likevel som følge av en svært lunken hodning både fra amerikanske myndigheter og EU.

Ulike avisrapporter tyder på at det tyske teleselskapet i sin iver etter å bli en betydelig aktør på det amerikanske tele- og mobilmarkedet skal være villig til å betale nær 1000 milliarder kroner for Sprint, som er nesten like mye som MCIWorldcom ville betale i fjor høst. Det reelle budet fra Telekom er derfor mye større med tanke på de verdifallene teleaksjene har opplevd i vår. Beløpet er dessuten mer enn dobbelt så mye som Vodafone betalte da selskapet kjøpte amerikanske AirTouch våren 1999 for over 400 milliarder kroner.

Deutsche Telekom er allerede aksjonær i Sprint med 10 prosents eierandel, som er en rest fra den tiden da selskapene sammen med France

Telecom konsoliderte seg sammen om den internasjonale telealliansen Global One. Global One er senere kjøpt av France Telecom, etter at det skar seg fullstendig mellom France Telecom og Deutsche Telekom våren 1999.

Det som gjør Sprint så interessant for Telekom er at Sprint er nummer tre på fjern og internasjonal telefoni etter AT&T og MCIWorldCom, men også at selskapet eier ett av tre nogenlunde nasjonalt dekkende mobilnett i USA. Det var det siste som var avgjørende for at MCIWorldCom ville kjøpe Sprint ettersom selskapet ikke har noen mobilvirksomhet selv.

For Deutsche Telekoms konsernsjef Ron Sommer kan Sprint bli den siste muligheten på lenge til å skaffe seg et amerikansk brohode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.