JUSS OG SAMFUNN

Amerikansk storaktør entrer webmarkedet

Det amerikanske webbyrået USWeb/CKS etablerer seg i Norge med god hjelp av fire tidligere Thunder House ansatte. Med en global stab på 2.500 mennesker i ryggen går Pål Roppen, Odd Martinsen & Co inn på det norske internettmarkedet med stor tyngde. De satser på å tjene penger allerede i år.

Herman Berg
12. apr. 1999 - 08:17

Den amerikanske teknologibedriften USWeb fusjonerte for rundt ett år siden med CKS Group, et digitalt markedskommunikasjons-selskap som blant annet har hatt Apple som kunde i en turbulent periode. CKS var den eneste eksterne samarbeidspartneren Steve Jobs tok med seg da han gjorde come-back i sjefstolen.

Tidligere sjef i Apple Norge, Odd Martinsen, inntok i oktober 1997 sjefstolen i Thunder House, McCann-Ericksons internettbyråkjede. Nå skifter han beite igjen og skal lede Norgeskontoret til USWeb/CKS, en konkurrent til hans gamle arbeidsgiver Thunder House (som på sin side er på vei inn i svenske Icon Medialab).

De to tordenfuglene Jostein Borgmo (t.v.) og Odd Martinsen flyr over til det store webkonsulentselskapet USWeb/CKS med planer om å bli blant de største i Skandinavia.
De to tordenfuglene Jostein Borgmo (t.v.) og Odd Martinsen flyr over til det store webkonsulentselskapet USWeb/CKS med planer om å bli blant de største i Skandinavia.

Norge er det femte land i Europa som amerikanerne etablerer seg i. I februar kjøpte de opp to byråer i Sveits og har tidligere satt seg fast både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Ifølge USWebs egne opplysninger sitter 400 av de 2.500 ansatte i Europa. Til sammen genererer webbyrået en årlig omsetning på 280 millioner amerikanske dollar.

Blant kundene finnes, foruten Apple, Levi's, Harley-Davidson, Warner Brothers og Dockers.

I fjor foretok byrået 17 oppkjøp av egne midler for å ekspandere og gikk dermed ikke med overskudd i 1998. Byrået har eksistert helt siden webens kommersiell begynnelse i 1994 og har opparbeidet seg en meget sterk merkevareposisjon i USA, ikke minst gjennom notering på Nasdaq. Hovedkvarteret ligger i Silicon Valley.

- Vi håper å vokse kjapt i dette markedet ved å rekruttere topp internetteksperter fra ulike miljøer i Norge og eventuelt gjennom overtakelser av andre firmaer. Vårt mål er å bli en leder på det skandinaviske markedet, sier Martinsen.

- Det er lett å si at man skal bli ledende, men vi skal også greie å gjennomføre det, hevder Martinsen. Han mener at kombinasjonen av IT-kompetanse og marketing er svært vesentlig for å lykkes i webmarkedet. USWeb skal bygge opp et eget produksjonsbyrå i Norge med diverse spisskompetanse. I løpet av 1999 vil byrået bestå av mellom 25 og 30 mennesker.

En blanding av håndplukking og oppkjøp skal gi USWeb mange ansatte etter hvert.

- Vi skal faktisk tjene penger allerede i år, sier han optimistisk og beskriver suksessformelen som en kombinasjon av å bygge opp en lokal virksomhet med håndplukkede folk samtidig som man drar veksel på ressurser i det internasjonale nettverket med enorm erfaring på området.

Til å hjelpe dem oppnå suksess på den nordlige halvkule, har USWeb ansatt Pål Roppen som en gang i tiden jobbet i JBR/McCann. Han var svært delaktig med å dra i gang Thunder House-kjeden. I det siste har han jobbet for seg selv i et investeringsselskap som heter FirstVenture, men er nå tilbake for å taue et nytt internasjonalt prosjekt i Norden.

Den samme rollen hadde han i McCann-Erickson, men da møtte han veggen hos ledelsen i den amerikanske reklamebyråkjeden og sluttet etter relativt kort tid. Nå skal han sitte i styret i den europeiske ledelsen i USWeb.

Bob Clarkson, en av sjefspartnerne i den internasjonale virksomheten, sier i en pressemelding at byrået skal entre de andre skandinaviske landene i løpet av de neste 18 månedene.

Selskapet med det ultra-amerikanske navnet, prøvde for øvrig å skifte navn i forbindelse med fusjonen med CKS i fjor. Problemet var bare at navnet de valgte, Reinvent Communications, allerede var opptatt, noe som utløste en skarp juridisk reaksjon. Dermed skygget de unna problemet ved å sette sammen de to eksisterende navnene.

Odd Martinsen tror ikke det amerikanske merkenavnet vil være til hinder for en etablering på det norske webmarkedet.

- De har greid å etablere et skikkelig sterkt merkenavn i USA, sier han. "Organisk vekst" går igjen som magiske ord i USWeb-sammenheng.

Martinsen har fått Jostein Borgmo, kreativ leder i Thunder House, med seg på laget - i tillegg til Eirik Johnsen, IT-guru fra Thunder House.

Borgmo, som i mange år har vært tekstforfatter i reklamebransjen, mener at dette ikke utgjør noe større problem enn da reklamebyrået Nordskar & Thorkildsen skiftet navn til Leo Burnett etter et oppkjøp.

- Man ble vant til det navnet også.

Borgmo skal sørge for markedsorienteringen i USWeb/CKS Norway blant annet ved å rekruttere de riktige marketingfolkene til selskapet.

- Det var noe av samme situasjonen som da jeg gikk inn i Thunder House. Vi skulle uavhengig bygge et stort webbyrå. Jeg tviler ikke på musklene til USWeb i dette markedet, sier han og har ikke minst tro på de tekniske løsningene de kan tilby kundene gjennom det verdensomspennende nettverket.

Eirik Johnsen er den fjerde tordenfuglen som flyr ut av reklameredet og over i den spesialiserte web-verdenen. Han får ansvaret for alt som har med IT å gjøre i USWeb/CKS Norway. Johnsen har lang erfaring som IT-sjef hos JBR/McCann og var også involvert i internasjonale IT-prosjekter hos McCann-Erickson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.