JUSS OG SAMFUNN

Amerikansk TV-selskap la ut bevis på nettet

Det amerikanske TV-selskapet CBS ble av retten pålagt å levere ut upublisert materiale som bevis i en rettssak. TV-selskapet leverte til slutt ut materialet og la samtidig alt på sitt nettsted tilgjengelig for alle.

Hilde Nyman
22. nov. 1999 - 09:33

Mediers rettigheter til ikke å måtte levere ut upublisert materiale til det offentlige er ikke stadfestet i mange amerikanske stater - deriblant Texas.

Den amerikanske TV-stasjonen CBS hadde intervjuet drapsmistenkte Shawn Allen Berry, men sendte kun utdrag av intervjuet. Da rettssaken kom opp, ville aktoratet fremlegge hele rå-intervjuet som bevis for at den drapsmistenkte hadde gitt sprikende forklaringer, ifølge free! - et magasin på nettet som tar for seg ytringsfrihet.

De ansvarlige i CBS News nektet å utlevere utskrifter fra intervjuer og videokassettene. Resultatet ble at produsenten Mary Mapes ble anklaget for forakt for retten ved ikke å legge fram bevis, og framstilt for fengsling.

I midten av november ga CBS opp kampen og kom til enighet med aktoratet om å overlevere utskriftene.

Samme dag publiserte CBS de samme utskriftene på sitt nettsted, slik at alle som ville kunne gå inn og lese disse.

- I siste instans var det aktoratet som virket tåpelige. Alle som har sett på utskriftene skjønner at CBS har publisert det gode materialet, sier Christine Tatum, som er leder for Society of Journalists' Legal Defense Fund til free!. Hun mener TV-stasjonen allerede hadde brukt de deler av intervjuet som var interessant, og at aktoratet burde forstått dette.

Hun beklaget likevel at TV-selskapet ikke fortsatte den prinsipielle kampen.

- Jeg ønsker at de hadde forfulgt denne saken videre i rettsvesenet. Dette er virkelig en prinsippsak, sier Tatum til free!.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra