Amerikanske teknologiselskaper vil øke bruken av kryptering

Har ikke fått kalde føtter på grunn av Apple-saken. Tvert imot.

kryptering, sikkerhet, krypto, lås
kryptering, sikkerhet, krypto, lås Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2016 - 09:42

Samtidig som Apple kjemper mot FBI om den mye omtalte iPhonen fra San Bernardino-skytingen, planlegger andre amerikanske teknologiselskaper å øke bruken av kryptering i sine respektive tjenester. Dette skriver The Guardian, som i stor grad siterer ikke navngitte kilder.

«Alle» vil kryptere

Ifølge avisen vurderer Google flere potensielle bruksområder for teknologien som brukes den ennå ikke lanserte ende-til-ende-krypteringsløsningen Google utvikler for epost. En utfordring er selvfølgelig Google forretningsmodell, som avhenger av innsyn i brukerdataene – både for å selge annonseplasser og for å tilby brukertilpasset funksjonalitet.

Snapchat jobber med et sikkert meldingssystem, mens andre nå har gjenopptatt tidligere arbeid med kryptering av brukerdata, siden dette ikke lenger bare er noe som noen av kundene syns er kult å ha, men har blitt funksjonalitet som kan gi leverandøren en reell konkurransefordel.

Facebook vurderer å forbedre sikkerheten i Messenger-klienten. Facebook-eide WhatsApp skal angivelig snart begynne å kryptere både taletjenesten og gruppemeldinger.

Den vanlige meldingstjenesten i WhatsApp er allerede temmelig sikker, i alle fall så sikker at myndighetene i Brasil nylig arresterte selskapets visepresident i Latin-Amerika for ikke utlevere brukerdata fra tjenesten.

Ende-til-ende

WhatsApp begynte å ta i bruk ende-til-ende-kryptering i 2014. Det gjør at meldingene kun kan leses på enhetene til avsenderen og mottakeren og forblir krypterte under hele transporten.

Nylig ble det kjent at Whatsapp er part i en sak som behandles ved en amerikansk domstol. Saken handler om avlytting av krypterte Whatsapp-meldinger i forbindelse med kriminelle forhold. Selv om Whatsapp gir politimyndighetene tilgang til de eventuelle og relevante meldingsdataene som selskapet har, kan de ikke leses fordi nøkkelen som kreves for å dekryptere dem, kun finnes i mottakerenheten.

Grunnleggeren av Whatsapp, Jan Koum, har flere ganger gjort det klart at kryptering er et personlig spørsmål for ham. Han er oppvokst under sovjettidens Ukraina og flyttet til USA som 16-åring i 1992.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.