BEDRIFTSTEKNOLOGI

AmigaOS får QNX-kjerne

Under en messe i Køln i forrige uke, ble det annonsert neste utgave av AmigaOS vil være basert på kjernen i QNX-operativsystemet. QNX Neutrino skal være spesielt egnet for sanntidsapplikasjoner, liten av størrelse og svært raskt.

Eirik Rossen
18. nov. 1998 - 10:03

Det er foreløpig svært lite informasjon som har kommet ut om samarbeidet mellom Amiga og QNX. Men ifølge våre kilder vil mer informasjon snart bli tilgjengelig. Dette inkluderer den komplette spesifikasjonen av kjernen i operativsystemet.

QNX Neutrino har en svært liten mikrokjerne som er basert på en synkron modell for sending av meldinger, det vil si samme modell som Mach - kjernen i Unix - er bygget på. Størrelsen er svært liten samtidig som den er kraftig nok til å styre et distribuert nettverk med flere hundre prosessorer.

QNX finnes også til flere andre plattformer, inkludert x86, PowerPC 603e og MIPS R4000.

Spørsmålet er om ikke tiden begynner å løpe fra Amiga. Selv om plattformen har verdens mest tålmodige og entusiastiske brukergruppe, så er det nok en grense hvor lenge de fleste vil vente på noe som når det endelig kommer, kanskje ikke er så fantastisk likevel.

En ting man bør seg, er at QNX ikke er OSS (open source software). Ifølge debatter både på nyhetsgrupper og på nettstedet Slashdot er det et stort ønske om at kildekoden til det neste operativsystem for Amiga blir levert sammen med binærkoden, slik at brukerne kan gjøre forbedringer og tilpasninger på egenhånd. Ifølge flere av innsenderne ville dette også føre til at plattformen lettere blir godtatt som et reelt alternativ.

I spalten til høyre finner du en lenke til QNX sin side med mer informasjon om QNX Neutrino.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra