GOOGLE

Derfor har Google begynt å designe telefonene selv

Annonserte storsatsning på mobiltelefoner – og tar kontroll på alt fra programvare til maskinvaredesign.

Google har lansert Pixel – nye mobiltelefoner som går rett i strupen på Apples iPhone.
Google har lansert Pixel – nye mobiltelefoner som går rett i strupen på Apples iPhone. Bilde: Skjermdump YouTube
4. okt. 2016 - 19:53

Tirsdag kveld norsk tid viste Google frem sine to nye mobiltelefoner, Google Pixel og Pixel XL. Vi snakker imidlertid ikke om bare nok en mobiltelefonlansering – dem er det mange nok av.

Det som gjør nettopp denne lanseringen viktig, er at den innebærer at Google for første gang virkelig tar opp konkurransen med Apples iPhone-mobiler ved å ta full kontroll på både programvare og maskinvare.

Samtidig vil Google også få et enda større konkurransefortrinn fremfor andre produsenter av Android-telefoner – selskaper som i dag er kunder av Google.

Vis mer

Tidligere har Google samarbeidet med andre mobiltelefonprodusenter, som har produsert mobiltelefoner under Nexus-merkevaren. Samtidig har Google også markedsført og solgt Nexus-telefonene, men med produsentens logo i tillegg til Nexus-logoen.

Hvem som har produsert Nexus-telefonene har variert fra år til år. I fjor høst produserte for eksempel LG og Huawei hver sin variant, mens Motorola (eid av Lenovo), LG, Samsung og HTC også tidligere har satt Nexus-merkelappen på sine telefoner.

Nå endrer altså Google strategien. I tillegg til å bytte navn på telefonene fra Nexus til Pixel, er nå alt fra maskinvaredesign til brukergrensesnitt gjort av Google selv. Det er riktignok HTC som står bak produksjonen, men de er kun en OEM-produsent – akkurat som Apples iPhone produseres av gigantfabrikken Foxconn.

Full kontroll på både maskin- og programvare

De nye Google Pixel-mobilene er merket med «Phone by Google» – og produsentens (i dette tilfellet HTC) logo finnes ikke noe sted. Her er det helt tydelig Google som er sjefen – og det vil de at hele verden skal høre.

Konkurransen i mobilmarkedet er stor, og mange sliter med å tjene penger – selv om det finnes unntak. Bare se på Apple. Det å begi seg inn i dette markedet er uten tvil en stor risiko, og til tross for at selve produksjonen settes ut innebærer den nye strategien utvilsomt store investeringer for Google.

Så hvorfor gjør Google dette? Svaret er antagelig at de er nødt til å ta kontroll selv.

Google Pixel blir tilgjengelig for forhåndsbestilling allerede i dag i enkelte land. Norge er dessverre ikke på den listen. <i>Foto:  Google</i>
Google Pixel blir tilgjengelig for forhåndsbestilling allerede i dag i enkelte land. Norge er dessverre ikke på den listen. Foto:  Google

Google har store ambisjoner innenfor alt fra kunstig intelligens til VR (virtuell virkelighet) og AR (utvidet virkelighet), og i starten av sin presentasjon snakket Google-sjef Sundar Pichai mye om kunstig intelligens, maskinlæring og maskinoversetting. En helt ny personlig assistent, Google Assistant, er også blant de store nyhetene på de nye Pixel-telefonene – og en direkte konkurrent til Apples Siri og Microsofts Cortana. Drevet av Googles egne skytjenester.

– Vi går fra en verden der mobilen kommer først, til en verden der kunstig intelligens er viktigst, sa Pichai. 

Det at Googles programvareutviklere i tiden fremover vil kunne jobbe tett sammen med de som designer maskinvaren vil være viktig for Googles evne til å konkurrere mot spesielt Apple de neste årene. Maskinvare og programvare henger tett ihop – og har du kontroll på begge deler er det ganske mye mer du kan gjøre for å differensiere deg fra konkurrentene. 

Maskinvare og programvare henger tett ihop – og har du kontroll på begge deler er det ganske mye mer du kan gjøre for å differensiere deg fra konkurrentene

I tillegg til telefonene annonserte Google også annen maskinvare – som Google Home, et VR-headset og en wifi-ruter. Siden Google står bak alt, kan de lettere sørge for at alle de ulike bitene spiller godt sammen.

Google går i strupen på sine egne kunder

Hva så med alle de andre mobilprodusentene som også bruker Android i sine telefoner – og som dermed er både kunder og konkurrenter av Google? Det er antagelig ikke uten grunn at produsenter som Samsung og Huawei i lang tid har fokusert mye på å legge inn sine egne funksjoner og egne tilpassede brukergrensesnitt i sine telefoner. 

Når Google nå designer sine egne telefoner er det ikke usannsynlig at de mest spennende nye funksjonene i Android vil rulles ut først til Googles egne produkter. Da er konkurrentene nødt til å være innovative på sine måter skal de klare å hevde seg. Hvis ikke blir de alle sammen en slags «Google Pixel Light»-telefoner. 

Til syvende og sist tror jeg Googles nye strategi vil kunne bety at Android-mobiltelefoner vil bli enda mer forskjellige, selv om alle kjører Android i bunn.

Vårt søsternettsted Tek.no har mer informasjon om de nye Google Pixel-telefonene »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra