BEDRIFTSTEKNOLOGI

Android 4.1 gjort til åpen kildekode

Samtidig rulles «Jelly Bean» ut til enkelte mobiler.

Mange Google-ansatte måtte bidra med å lempe gelebønner da Android Jelly Bean-figuren ble satt opp på plenen utenfor Android-avdelingen ved Google-hovedkvarteret Googleplex i Mountain View, California, i slutten av juni.
Mange Google-ansatte måtte bidra med å lempe gelebønner da Android Jelly Bean-figuren ble satt opp på plenen utenfor Android-avdelingen ved Google-hovedkvarteret Googleplex i Mountain View, California, i slutten av juni. Bilde: Google YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juli 2012 - 12:12

Jean-Baptiste Queru, teknisk leder for Android Open Source Project (AOSP) hos Google, kunngjorde i går at kildekoden til Android 4.1 Jelly Bean nå er gjort åpen og tilgjengelig for alle.

Omtrent samtidig kunngjorde Google at den nye Android-versjonen nå er tilgjengelig for HSPA+-utgavene av Galaxy Nexus. Alt tyder på at den rulles ut til noen brukere om gangen, i første omgang muligens enheter i USA som er kjøpt via Google Play.

Google opplyser at Jelly Bean skal gjøres tilgjengelig for alle utgave av Galaxy Nexus senere denne måneden. Det samme gjelder Nexus S og Motorola Xoom. I alle fall de som ikke er spesielt tilpasset av en mobiloperatør.

Dessuten vil Nexus 7-nettbrettet selvfølgelig leveres med denne utgaven av Android.

Det at kildekode til Android 4.1 nå er åpnet og gjort tilgjengelig for alle, betyr at alle leverandører av Android-enheter nå kan begynne å tilpasse denne utgaven til sine enheter. Erfaring viser at dette vil ta minst et par måneder, men også at ikke alle mobilleverandører er like ivrige med å tilby oppdateringer til eksisterende enheter. Eldre enheter med i utgangspunktet begrenset maskinvare, kan normalt ikke oppdateres til Android 4.x. Men de aller fleste enheter som kan kjøre Android 4.0, kan trolig også kjøre Android 4.1.

Hugo Barra, direktør for produktledelse hos Google, presenterte Jelly Bean-utgaven av Android under Google I/O i slutten av juni. <i>Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press</i>
Hugo Barra, direktør for produktledelse hos Google, presenterte Jelly Bean-utgaven av Android under Google I/O i slutten av juni. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Under Google I/O-konferansen i slutten av juni kunngjorde Google en ordning som skal kunne bidra til kortere leveringstid på nye Android-versjoner til mange enheter. Selskapet skal heretter tilby leverandører av både enheter og brikkesett det som kalles for Android Platform Developer Kit (PDK). Dette vil gjøres tilgjengelig to-tre måneder før utgivelsen av nye Android-versjoner og skal gjøre det mulig for maskinvareleverandørene å forberede seg på programmeringsgrensesnitt og andre nyheter som kommer i de framtidige Android-utgavene.

I midten av juni ble en betaversjon av Android PDK gjort tilgjengelig for noen få Android-partnere, men det er ikke offentliggjort hvilke selskaper dette gjelder. PDK-et ble gjort tilgjengelig for alle under Google I/O-konferansen.

Android 4.1 inkluderer en rekke nyheter som ble presentert under Google utviklerkonferanse i slutten av juni.

Blant de viktigste er resultatet av det Google kaller for «Project Butter», noe som skal bidra til kraftig redusert responstid i brukergrensesnittet, blant annet når det gjelder håndteringen av berøringer på skjermen. Målet er at det hele skal gå like glatt som smør.

Oppgraderinger innebærer også at talegjenkjenningen ikke lenger avhenger av nettilgang, men at den kan gjøres internt i operativsystemet. Det loves dessuten et bedre tastatur og smartere plassering av widgets på hjemmeskjermene.

Android 4.1 inkluderer også støtte for Google Now, en brukertilpasset tjeneste som automatisk viser brukerne aktuell og personifisert informasjon basert på brukerens kalender, posisjon og søkeresultater, for eksempel hvilket utgang ombordstigningen til flyet vil skje fra, eller et kart som viser veien til lunsjavtalen man har om en time.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.