JUSS OG SAMFUNN

– Android er en trojansk hest

Nå klager konkurrentene inn Google.

Er Android i realiteten en trojansk hest som sikrer Googles dominans i søkemarkedet, og dreper konkurransen? Det mener flere av Googles konkurrenter, som har klaget giganten inn til EU-kommisjonen.
Er Android i realiteten en trojansk hest som sikrer Googles dominans i søkemarkedet, og dreper konkurransen? Det mener flere av Googles konkurrenter, som har klaget giganten inn til EU-kommisjonen. Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press
9. apr. 2013 - 08:13

Interesseorganisasjonen Fairsearch slåss mot et stadig mer dominerende Google.

Med støtte fra selskaper som Nokia, Microsoft og Oracle, samt en rekke mindre aktører som Expedia, Kayak og Marketplace.com, mener de politikere bør beskytte markedet mot søkeaktøren. De står bak en rekke klagemål mot Google - både i EU og USA. Sist vi skrev om den var i forbindelse med selskapets domeneønsker.

Nå har de klaget inn det de mener er Googles mobilstrategi, som de mener hindrer konkurranse, til EU-kommisjonen. Det opplyser organisasjonen om i en pressemelding.

– Google bruker Android som en «trojansk hest» for å forlede partnere, monopolisere den mobile markedsplassen og kontrollere brukerdata, sier Thomas Vinje som er Fairsearchs Brusselbaserte rådgiver. Han står bak klagen, der de ber EU-kommisjonen om å ta grep raskt og besluttsomt for å beskytte konkurranse og innovasjon i markedet.

Dersom dette ikke skjer, frykter Fairsearch, vil Google kunne misbruke markedet på samme måte som de har gjort det innen desktop.

De har timet sin klage godt. EU-kommisjonen undersøker i disse dager om Google har misbrukt sin dominerende markedsposisjon i søkemarkedet på desktop for å fremheve sine egne tjenester. Fairsearchs mål er å få EU-kommisjonen til å også se på de mobile flatene Google rår over.

Organisasjonen trekker frem det faktum at Android nå driver syv av ti smarttelefoner, og at selskapet har 96 prosent av det mobile søkemarkedet.

– Google har nådd sin dominerende posisjon i dette markedet ved å gi Android til mobilprodusentene gratis. Men i realiteten må håndsettprodusentene, som vil inkludere helt sentrale apper som Maps, YouTube eller Play, installere en pakke som gir disse appene en prominent plassering på telefonen. Dette hindrer andre aktører og gir Googles Android kontroll over brukerdataene på majoriteten av smarttelefonene som blir levert i dag, skriver Fairsearch i anklagene.

Helt siden november 2010 har EU-kommisjonen undersøkt om Google har misbrukt sin posisjon. Kommisjonen skal nå ta stilling til om de skal ta klagen fra Fairsearch til følge, eller droppe den.

I et intervju med New York Times mandag vil ikke EUs konkurranse-kommisær, Joaquín Almunia, kommentere det nye klagemålet. Men han bekrefter til avisen at EU-kommisjonen har sett spesifikt på Android i forbindelse med sine undersøkelser. En talsperson for Google vil heller ikke kommentere klagen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.