JUSS OG SAMFUNN

Anmelder Ringenes Herre-pirat på norsk nettauksjon

Filmdistributør SF Norge tar ikke lett på piraten som solgte ulovlige kopier av Ringenes Herre på nettauksjonen QXL Norge. Nå blir det politianmeldelse.

24. jan. 2002 - 13:00

Piraten som solgte Ringenes Herre på såkalt "Kina-DVD" på nettauksjonen QXL, kan vente seg et oppgjør med politiet. Distributøren Svensk Filmindustri Norge AS har besluttet å anmelde forholdet.

Det var i forrige uke digi.no kunne avsløre at pirater selger ulovlige kopier av Ringenes Herre på nettauksjonen. Piratkopier av filmen florerer i dataundergrunnsmiljøene, men de gir seg i hvert fall ikke ut for å være noe annet enn det de er - nemlig piratkopier som ikke er like bra som originalen.

En kopi digi.no har sett, holder nær-DVD-kvalitet, men inneholder naturligvis ikke noe ekstramateriale eller annet snadder som gjerne er en hovedgrunn for at folk kjøper DVD-plater.

- Vi har kikket på saken og skal sette Norsk Videogramforenings advokat på saken. Vi skal forfølge dette og anmelde det, opplyser salgssjef Steinar Johansen til digi.no.

Han sier piratvirksomheten i Norge er på full fart oppover, med stadig økende omsetning av ulovlig materiale. I noen land representerer piratfilmene 20-30 prosent av materialet i omløp, mens det i Norge har ligget på promille-stadiet. Internett gir store muligheter for salg og distribusjon av slikt materiale.

Rett før jul slo politi over hele verden ned på det de kalte en av de største pirat-ringene på nettet; grupperingen Drink or Die. Selv om kilder i miljøet klødde seg litt i hodet over at akkurat DoD ble valgt, ble store mengder materiale tatt etter lang tids etterforskning.

Den offisielle DVD-versjonen av Ringenes Herre kommer i august, og den skal inneholde store mengder snadder, lover Johansen. Blant annet blir det forsmak på del to i serien, "Ringenes Herre: To Tårn", som allerede er innspilt av regissør Peter Jackson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.