JUSS OG SAMFUNN

Åpner for norske domenepirater

De kommende regelendringene for norske Internett-navn åpner opp for domenepirater. Det finnes ingen egne lover som truer piratene, noe som vil føre til kostbare rettssaker.

Einar Ryvarden
2. nov. 1999 - 11:02


Norid
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk


Se også:
- Markedet ser ut til å prioritere flere domenenavn, og da må man aksepterer et visst domenepirat-problem, sier Hilde Thunem hos Norid til digi.no. - Vi vet ikke hvor stort problemet vil bli, men vi vil alltid kunne spore opp eieren av en adresse. Dette har vært et problem i USA, forteller Thunem.

Les hvordan USA stopper domenepirater:
digi.no


- Norge har ingen lover som eksplisitt skal avskrekke domenepirater. Tar noen ditt merkenavn må du selv anlegge en sivil rettssak, noe som er dyrt og ofte tar lang tid, sier Olav Torvund, professor i rettsinformatikk ved Universitet i Oslo til digi.no.

Forbrukerombudet forvalter Markedsføringsloven, men juridisk rådgiver Bente Øverli sier de foreløpig ikke prioriterer domenestrider og har dessuten ikke myndighet til å dele ut bøter eller fengselsstraff. Heller ikke i Justisdepartementet kjenner de til noe lovverk som skulle kunne avskrekke domenepirater.

- Først kunne du registrere alle slags domenenavn og så ble Norid for strenge. Når de nå slipper helt opp igjen blir det som å kjøre i grøfta på den andre siden, mener Torvund.

Torvund skisserer en løsning som han mener vil forhindre de fleste problemene:

- Norid bør forlange kopi av registrering på varemerke/tjenestemerke du vil registrere som Internett-navn. Dette burde ikke være så tidkrevende - Norid sitter på et tungt ansvar, sier Torvund til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.