BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpner nettskyen med «BlueMix»

Nye utviklertjenester fra IBM skal sette fart i hybride løsninger.

Phil Buckellew leder IBM MobileFirst. Han mener BlueMix kan gjøre alle slags organisasjoner, små og store, i stand til å utvikle hensiktsmessig mobile applikasjoner raskt og effektivt.
Phil Buckellew leder IBM MobileFirst. Han mener BlueMix kan gjøre alle slags organisasjoner, små og store, i stand til å utvikle hensiktsmessig mobile applikasjoner raskt og effektivt. Bilde: Otto Backer Solberg, IBM

IBM kom med svært vidtrekkende kunngjøringer på sin store nettskykonferanse Pulse 2014 i Las Vegas 23. til 26. februar. Kunngjøringene var koordinert med IBMs innledning på mobilverdenens bransjesamling Mobile World Congress i Barcelona.

Viktigst fra IBM er åpningen av BlueMix, en åpen plattform for å utvikle og videreutvikle bedriftsapplikasjoner i hybride nettskyer, gjennom et nettskybasert utviklermiljø.

BlueMix beskrives som en PaaS, «platform as a service», og som «DevOps» i nettskyen, altså et omfattende utviklermiljø for planlegging, utvikling, testing, utlegging, overvåking og optimering av store applikasjoner. DevOps skal tilby verktøyene som trengs for å samarbeide om kontinuerlig utvikling av «programvaredrevet fornyelse».

Andre kunngjøringer er nye verktøy for å overføre eksisterende bedriftsapplikasjoner til nettskyen, og nye tjenester i SoftLayer, den globale nettskyen som IBM kjøpte i juni i fjor. Blant nye tjenester i SoftLayer er DevOps og tilgang til både Power-servere og Power-baserte tjenester som Watson.

IBM opplyser at disse nye satsingene i nettskyen utgjør en samlet investering i overkant av en milliard dollar. I tillegg kommer investeringer på 1,2 milliarder dollar for å utvide SoftLayer med flere datasentraler.

Som prosjekt har BlueMix vært kjent siden i fjor sommer.

Det nye nå er at plattformen er åpnet, som beta.

I et blogginnlegg om WebSphere og Cloud Foundry i juli i fjor beskrev IBM Distinguished Engineer Rachel Reinitz BlueMix som «IBMs implementering av vår åpne nettskyarkitektur, basert på Cloud Foundry og OpenStack». Hun henviste til denne nettsiden, som i dag er ajourført og gir tilgang til den åpne betaen.

IBM forteller at de nettopp har avtalt å kjøpe Boston-selskapet Cloudant, en skyleverandør av databasetjenester. Disse tjenestene – blant annet «massivt skalerbar NoSQL DBaaS» – skal gjøres til en «essensiell del» av BlueMix.

IBMs ansvarlig for programvare og skyløsninger, Robert LeBlanc, sier at BlueMix tar sikte på å bli en skalerbar modell for applikasjonsutvikling som kan anvendes av alt fra enkeltutviklere til utviklere som samarbeider i globale team.

BlueMix skal løse «grunnleggende utfordringer» knyttet til utvikling av bedriftsprogramvare i og for hybride nettskyer: Ifølge IBM er det tre slike utfordringer: Utviklere trenger nye tjenester og verktøy, bedrifter må kunne integrere samhandlingssystemer («systems of engagement») med data- og transaksjonssystemer («systems of record»), og det er påkrevet med et «åpent økosystem» og en «åpen plattform» for utvikling med tanke på vekst og innovasjon.

Med tanke på dette skal BlueMix «redefinere applikasjonsutvikling i nettskyen».

BlueMix bygger på åpne standarder som OpenStack og Cloud Foundry. Det skal gi tilgang til IBMs egne utviklerverktøy. Det skal kunne integreres med åpne verktøypakker som Eclipse og med tredjepartsverktøypakker som Visual Studio fra Microsoft.

Utviklertjenestene som IBM lover i BlueMix omfatter mobil, web, integrasjon, DevOps og dataforvaltning. Det skal tilbys API-er til Watson og til forretningsapplikasjoner innen handel, sikkerhet, analyse og markedsføring. BlueMix DevOps-tjenestene skal sikre rask utvikling og bedre kode gjennom tjenester for å lagre og forvalte kode, et innebygget webbasert integrert utviklermiljø, samt integrasjon mot Eclipse og Visual Studio. Tjenestene skal tilby smidig planlegging og sporing med tanke på samhandling utviklere i mellom, samt automatiserte tjenester når koden skal settes i produksjon. Hensikten er å få fortgang i prosessen fra ide til applikasjon.

Visepresident Phil Buckellew i IBM, med ansvar for mobilsatsingen MobileFirst, understreker i en uttalelse til digi.no betydningen av BlueMix for bedrifter der applikasjonsutviklingen skjer under prinsippet «mobil først»:

– Et krav jeg har møtt i mine samtaler med kunder verden over, er at vi må tilby en veldig rask og enkel måte for utviklere å sette sammen mobile applikasjoner uten samtidig å måtte skaffe, sette opp og forvalte lokalt installert programmer. Dette behovet er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter.

Ifølge Buckellew er BlueMix-initiativet skreddersydd dette kravet. Han tror det vil åpne for hensiktsmessige mobilapplikasjoner fra organisasjoner, uavhengig av størrelse.

Som tidlig referansekunde for BlueMix oppgis den tyske leverandøren Continental av komponenter til kjøretøy: De legger BlueMix til grunn for å utvikle ulike tjenester under slagordet «Automated Driving».

Et nytt produkt, «IBM Software Patterns», skal gjøre IBMs mellomvare tilgjengelig gjennom SoftLayer.

«Patterns» – heretter «mønstre» – er en måte for å unngå å utvikle den samme koden om og om igjen. Pattern solutions har lenge vært en del av tjenestene i IBMs Rational-familie. Poenget med Software Patterns er at forhåndsdefinerte mønstre kan brukes for å fange alle trinn i utlegging og styring av applikasjoner. Et viktig løfte er å gjøre det mulig raskt å utvikle ny funksjonalitet i et nettskymiljø, for så enkelt å overføre den og sette den i produksjon i et lokalt eller hybrid miljø. Tilbudet omfatter per i dag over 200 ferdige mønstre fra IBM og partnere, innen ERP, CRM, forretningsanalyse, web og mobil. Det tilbys verktøy for å lage egne mønstre.

Referansekunde her er Exigen, leverandør av programvareløsninger innen forsikring. De har utviklet et eget mønster som gir dem anledning til å angripe nye markedssegmenter. Forsikringsselskaper kan kjøre Exigen i hybride skyer, der SoftLayer-tjenester kombineres med private skyløsninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra