FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple blokkerer Opera Mini fra iPhone

Opera har laget en egen utgave av Opera Mini for iPhone, men slipper ikke til.

28. okt. 2008 - 14:15

Opera Software er et av de få norske programvareselskapene som er kjente internasjonalt. De har klart seg i et tøft marked, på tross av at konkurrentene deler ut sine nettlesere gratis.

Det stopper heller ikke med det. I et intervju med New York Times, forteller Jon von Tetzchner at de har laget en egen utgave av Opera Mini for iPhone, men at den stoppes av Apple fordi de ikke vil ha konkurrenter til sin Safari-nettleser.

Dette kom neppe som noen overaskelse på verken Opera eller andre utviklere med erfaring fra Apple. Som digi.no skrev i en artikkel etter et intervju med en norsk iPhone-utvikler, har Apple lagt opp til et stramt regime i forhold til hva de tillatter og hva de ikke tillater av applikasjoner på sitt iPhone-produkt. Konkurrerende programvare er et av punktene på Apples fy-liste.

Opera Mini er først og fremst en nettleser for mindre avanserte mobiltelefoner. Den er gratis for sluttbrukerne, mens forretningsmodellen for den litt mer kraftige Opera Mobile er å ta betalt for hver mobil som har nettleseren installert. Ifølge New York Times får Opera mellom 50 cents og en dollar per mobil når en operatør velger å installere den. Det vil si mellom 3,40 og 6,80 kroner etter dagens dollarkurs.

Nå blir ikke det en aktuell problemstilling på iPhone, da Apple uansett har bestemt seg for ikke å slippe konkurrentene til på sin plattform selv om programvaren er gratis.

Opera Software satser først og fremst på mobilmarkedet, men de henter inn en betydelig del av omsetningen sin fra PC-markedet. Der er det ikke lengre mulig å ta betalt for programvaren, og det viste seg også umulig å tjene penger på banner-annonser etterhvert.

Likevel er det mulig å tjene gode penger, takket være et samarbeid med søkegiganten Google som betaler for å være standard søkemotor i nettleseren.

Tetzchner avslører ikke hvor mye penger de tjener på samarbeidet med Google, men forteller at det dreier seg om mer enn 1 dollar per bruker per år. Det høres kanskje ikke mye ut, men med flere millioner brukere blir det fort penger av det likevel.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.