Apple stanser muligheten til å laste ned adresseboken fra iPhone uten å be om lov. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Apple endrer iOS etter personvern-storm

Tvunget til å innføre nye regler for utviklere.

Det sosiale nettverket Path og deres mobil-app har den siste tiden blitt sterkt kritisert for å ha lastet ned adressebøker fra iPhone-brukere, uten å be om lov.

Slik har de kopiert ned navn, telefonnummer, epostadresser og lignende fra brukernes mobiltelefoner. For utviklere har slik tilgang en umiddelbart fordel. Det gjør det langt enklere å tilby funksjoner av typen "vis andre venner" som benytter samme tjeneste.

Måtte si unnskyld

Path ble raskt tvunget til å komme med en ubetinget unnskyldning og slettet alle kontaktopplysningene de hadde tappet. De lanserte samtidig en ny versjon av appen, som spør brukerne før adresseboken deles.

Men en langt rekke andre populære iPhone-applikasjoner har gjort akkurat det samme. Kritikken mot Path fremstår derfor som noe urettferdig.

- Dette har vært vanlig praksis i bransjen. Hvis du har brukt en sosial mobil-app som foreslår venner til deg, er det nesten helt sikkert at den har lastet ned adresseboken din, og nesten helt sikkert uten din tillatelse, skriver Techcrunch-gründer Michael Arrington i det som fremstår som en forsvarstale. Han er nemlig også Path-investor.

Det virkelige spørsmålet er hvorfor Apple har gjort det mulig for utviklere å laste opp iPhones adressebøker uten nærmere beskjed.

Adresseboken under iOS har ikke vært underlagt noe sikkerhetsregime, verken i innstillinger eller i krav til retningslinjer for utviklere, slik for eksempel opplysninger om GPS- og stedsdata har.

Dette blir det nå slutt på. Apple har blitt tvunget til å beskytte også adresseboken mot uautorisert deling.

Det skjer etter en bekymringsmelding fra den amerikanske kongressen rettet til Apple og toppsjef Tim Cook personlig.

- Vi jobber nå med å gjøre dette bedre for kundene våre, slik vi tidligere har gjort med stedsbevisste tjenester. Enhver app som ber om tilgang til kontaktdata vil måtte be brukeren om tillatelse etter en kommende oppdatering, sier Apple-talsmann Tom Neumayr til Wall Street Journal-bloggen AllThingsD.

    Les også:

Til toppen