BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple framskynder fornying av Mac OS X

Apple-kjennere tror på den uoffisielle meldingen om at "Jaguar" - Mac OS X versjon 10.2 - kan komme på markedet allerede i august.

4. juli 2002 - 11:10
ZDNetApplebildet til høyre

Les også

I tillegg til å vise til pålitelige, men anonyme kilder, peker ZDNet-artikkelen på Apples vane med å konsentrere seg om grensesnittforbedringer de siste ukene før en programvarelansering. Beta-utgavene av 10.2 er i nettopp denne fasen, mener man.

Den offisielle holdningen til Apple er stadig at oppgraderingen kommer innen utgangen av sommeren, det vil si mot slutten av september, eller i forbindelse med MacWorld i Paris. Nå ser det ut til at oppgraderingen kan gjennomgås på MacWorld i New York i annen halvdel av juli, for så å komme på markedet en gang i august.

Mac OS X 10.0 ble sluppet i mars i fjor. Versjon 10.1 kom allerede i september.

En viktig nyhet i 10.2 er grafikkmotoren Quartz Extreme som skal gi markert bedre gjengivelse av skrift og bilder, særlig på flatskjermer. Dette er mest aktuelt på nyere maskiner. Uten kraftige grafikkort, faller systemet tilbake til dagens grafikkmotor, Quartz.

Andre nyheter er bedre kontroll over periferiutstyr som kameraer, videospillere, musikkmaskiner og DVD - med integrerte verktøy for brenning - samt integrert Bluetooth. Det skal også komme verktøy for gjenkjenning av håndskrift - kalt "Inkwell". Det er ennå ikke bekreftet at Inkwell vil spille i lag med en spesialpenn som kan skrive på ethvert underlag, slik at man slipper en egen trykkfølsom tavle for å overføre skriften til maskinen. Det er derimot klart at Inkwell vil kunne brukes også til hieroglyfiske snarveier, og at det vil være mulig å tilordne bestemte forkortelser eller kruseduller til hyppig brukte ord.

Og så integreres selvfølgelig QuickTime 6.

Det er ikke klart om eller hvor mye Apple vil ta seg betalt for oppgraderingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.