SKATTEPLANLEGGING

Apple kan risikere norsk skattesmell

Skattevesenet følger EU-saken med stor interesse.

EUs straffeskatt mot Apple vekker interesse også hos skattedirektør Hans Christian Holte (arkivbilde).
EUs straffeskatt mot Apple vekker interesse også hos skattedirektør Hans Christian Holte (arkivbilde). Bilde: Espen Zachariassen
NTB
1. sep. 2016 - 10:42

EU-kommisjonen mener en rekke land kan ha krav på mer skatt fra Apple. I Norge ser Skattedirektoratet på saken med stor interesse.

EU-kommisjonen avgjorde denne uka at Apple må betale opp mot 13 milliarder euro i straffeskatt til Irland, pluss renter.

0,005 prosent

Grunnen er at Apple har betalt så lite skatt i Irland at EU mener det utgjør ulovlig statsstøtte. Kommisjonens beregninger viser at Apples effektive skattesats falt helt ned til 0,005 prosent i 2014.

Men konkurransekommissær Margrethe Vestager åpner også for at andre land kan ha krav på en del av pengene. Inkludert Norge.

Vis mer

Åpen invitasjon

Da Vestager la fram EU-kommisjonens avgjørelse denne uka, kom hun med en åpen invitasjon til andre land om å se nærmere på saken.

Overskuddet i Irland stammer nemlig fra salg av Apple-produkter over hele Europa, så vel som i Midtøsten, Afrika og India. Apples praksis har vært å registrere alle salg i Irland, uavhengig av hvor produktet er solgt.

– Uansett om du kjøper iPhonen din i Berlin, Roma eller et annet sted, inngår du kjøpekontrakten med Apple Sales International i Cork i Irland, forklarte Vestager.

Ifølge henne er det slett ikke sikkert at all den ubetalte skatten skal dit.

– Andre land, både i EU og andre steder, kan nå se på vår gransking og dra nytte av våre opplysninger og vurderinger. Hvis de konkluderer med at Apple burde ha registrert salgene der i stedet for i Irland, kan de kreve at Apple må betale mer skatt i deres land. Det vil redusere summen som skal betales til Irland, sa Vestager.

Skattedirektoratet tar fram lupen

EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager presenterte tirsdag EU-kommisjonens avgjørelse i den kontroversielle skattesaken mot Apple <i>Foto: Virginia Mayo, AP, NTB scanpix</i>
EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager presenterte tirsdag EU-kommisjonens avgjørelse i den kontroversielle skattesaken mot Apple Foto: Virginia Mayo, AP, NTB scanpix

NTB kjenner til at ansatte i Skattedirektoratet i Norge nå kommer til å sette seg ned for å finlese saksdokumentene fra EU.

Hva konklusjonen blir, vil tida vise.

– Det er for tidlig å si om denne saken har direkte effekt for Norge, men vi kan vel anta at den kan få konsekvenser for andre selskaper innenfor EUs jurisdiksjon. Det blir interessant å følge utviklingen i saken, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Han understreker at han ikke kan kommentere Apples konkrete skatteforhold.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Men på generelt grunnlag kan vi si at skatteetaten følger med på offentlig informasjon, trender og utviklinger som kan ha betydning for kontrollvirksomheten etaten utøver, sier Holte.

Ingen automatikk

Det er ingen automatikk i at salg av produkter til norske kunder skal skattlegges i Norge.
Men utenlandske selskaper vil kunne ha en begrenset skatteplikt til Norge dersom de har egne ansatte eller agenter her. Dette beskrives som en «komplisert og konkret vurdering» som må gjøres fra sak til sak.

Apple har på sin side reagert kraftig på skatteregningen fra EU-kommisjonen og varsler at saken vil bli anket til EU-domstolene.

Også finansminister Michael Noonan i Irland varslet en anke, men å si nei til en sum tilsvarende 120 milliarder kroner, er ikke enkelt. Den irske regjeringen måtte ta en tenkepause da saken ble tatt opp til diskusjon i et krisemøte onsdag. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra