JUSS OG SAMFUNN

Apple lagrer lydopptak i to år

Siri kan være ulovlig. Datatilsynet reagerer.

Datatilsynet og Bjørn Erik Thon reagerer på at Apples Siri-tjeneste lagrer alle lydopptak i opptil to år.
Datatilsynet og Bjørn Erik Thon reagerer på at Apples Siri-tjeneste lagrer alle lydopptak i opptil to år. Bilde: Per Ervland
26. apr. 2013 - 14:29

Apple innførte talestyring av mobilen høsten 2011. Den opprinnelig norskutviklede Siri-teknologien ble fremstilt som den viktigste nyheten da iPhone 4S ble lansert.

Lagres i to år

Den såkalte digitale assistenten gjør det mulig å snakke med telefonen og stille spørsmål om stort og smått. Lydopptakene sendes til Apples servere for analyse. Basert på denne analysen forsøker tjenesten å svare etter beste evne.

I forrige uke avslørte Wired hvor lenge Apple tar vare på lydopptakene. Det viser seg at selskapet tar vare på innholdet i opptil to år.

Dermed kan faktisk alt som hittil er pratet inn av samtaler til Siri fortsatt være lagret i Apples servere.

Datatilsynet reagerer

Dette gjøres av hensyn til testing og forbedring av tjenesten, sier en talsperson for Apple til det amerikanske teknologimagasinet.

All korrespondanse med Siri lagres med et unikt identifikasjonsnummer som representerer den enkelte kunde. Først etter seks måneder blir lydopptakene anonymisert. Ifølge Wired beholder Apple lydfilene i opptil 18 måneder etter det igjen.

– Dette kan være ulovlig, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til digi.no fredag ettermiddag.

Apples praksis med å lagre lydopptakene var da helt nytt for ham, og et forhold han tydelig reagerer på.

– Ja, i aller høyeste grad. For det første tror jeg de aller færreste, om noen, av de som bruker Siri var klar over dette.

At det foregår en eller annen form for lagring når man stiller spørsmål til Siri, samt en prosessering i bakkant, mener Thon at folk antakelig forstår.

– Men neppe at alt som tas opp blir lagret i seks måneder. Her lagres det også innhold, og det er selvfølgelig noe jeg reagerer på at blir tatt vare på.

Hvis det er sånn at Apple gjør dette for å utvikle tjenesten videre og testing, slik de oppgir overfor Wired, dette er begrunnelser Datatilsynet ofte støter på fra de store nettjenestegigantene, så kan Thon vanskelig se for seg at de har behov for å beholde dataene i så lang tid.

Og dermed kan lagringspraksisen være ulovlig etter norsk personvernlovgivning, som har klare bestemmelser om at data må slettes straks formålet med behandlingen er oppfylt.

Tar opp saken

Bjørn Erik Thon er veldig opptatt av å forankre slike saker med sine kolleger i de andre europeiske datatilsynene.

Nå lover han at Siri-lagringen vil bli tatt opp ved første anledning.

– Vi har et nordisk møte om tre ukers tid. Da er det naturlig at vi tar opp denne saken, også eventuelt videre med datatilsynene i andre europeiske land, sier Datatilsynets direktør til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Han kjenner seg trygg på at de har makt til å tvinge Apple til å endre lagringspraksisen, slik de også har erfaring med å vinne fram mot store internasjonale selskaper også tidligere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.