BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple-tap: 770 mill i Q1 '97

Apple tapte 770 millioner kroner av en omsetning på 13,63 milliarder kroner i 1. kvartal '97 som endte 27. desember. Salget av high-end Power Mac økte, mens salget av forbrukerorienterte Performa-maskiner sviktet dramatisk. Manglende tilgjengelighet på PowerBook påvirket også selskapets omsetning.

Jens Kanden
16. jan. 1997 - 08:00

Apple Computer meldte onsdag at selskapet tapte $120 millioner av en omsetning på $2,1 milliarder med 923.000 solgte enheter i 1. kvartal '97 som endte 27. desember '96. Til sammenligning hadde selskapet et tap på $69 millioner av et salg på $3,148 milliarder i 1. kvartal '96. I foregående kvartal, 4. kvartal '96, hadde Apple en omsetning på $2,27 milliarder, et overskudd på $25 millioner, og 932.000 solgte enheter. Bruttomarginene lå på 19 prosent i 1. kvartal '97, mot 22 prosent i 4. kvartal '96, og 15 prosent i 1. kvartal '96. Av selskapets omsetning i 1. kvartal '97, kom 56 prosent fra salg utenfor USA.

Apple melder at tapet hovedsaklig skyldes elendig salg av konsumerorienterte Performa-maskiner i USA. Særlig julehandelen sviktet. Svak etterspørsel gjorde at Apple måtte senke prisene og gi ekstrarabatter, noe som påvirket bruttomarginene.

- Problemet vårt, og andre med oss, var at julenissen ikke møtte opp i år, fortalte Dr. Gil Amelio, administrerende direktør i Apple computer.

- Selv om vi er veldig skuffet over salget av Performa-maskiner og tapene, er vår finansielle stilling sterk, uttalte Fred Anderson, økonomidirektør i Apple Computer. Vi gikk ut av kvartalet med $1,8 milliarder i banken, og vi har hatt fremgang i lagerstyringen. I tillegg opplevede vi en 15 prosent økning i salget av store Power Mac-maskiner, og vi overgikk våre egne planer for salg av PowerBook. Vi venter at tilgjengeligheten på PowerBook vil forbedre seg ytterligere i 2. kvartal, avsluttet Anderson.

På grunn av svake tall i 1. kvartal '97, vil Apple utvikle og gjennomføre ytterligere omstruktureringer slik at nulldrift oppnås med en omsetning på $8 milliarder i motsetning til $9 milliarder som idag. Selskapet planlegger å gå i pluss i 4. kvartal '97 som avsluttes 26. september '97.

- Til tross for tapene, har vi tor på vår tre-års plan og vi fokuserer på å gjennomføre den, sa Amelio. Vi vil fortsette å levere markedsledende Internett- og multimediafunksjonalitet til våre kunder, og våre nye OS-strategi sikrer Mac-brukere markedets beste operativsystem. Apple vil skipe endel meget innovative produkter i '97; bærbare enheter, superraske stasjonære systemer og eksempler på banebrytende design, avsluttet Amelio.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.