RESULTATERFINANS

Apple tjener mindre penger

Tredje kvartal på rad med reduserte inntekter.

Apples toppsjef, Tim Cook, må konstatere at Apple har sitt første hele regnskapsår med negativ resultatvekst siden 2008. Selskapet tjener mindre per solgte enhet.
Apples toppsjef, Tim Cook, må konstatere at Apple har sitt første hele regnskapsår med negativ resultatvekst siden 2008. Selskapet tjener mindre per solgte enhet. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press
29. okt. 2013 - 08:39

Apple selger flere iPhone og iPads, men klarer ikke å opprettholde en like sterk lønnsomhet som de hadde i fjor. Det viser tall fra selskapet resultatrapport for sitt fjerde regnskapsmessige resultat, som ble offentliggjort mandag kveld.

Selskapet solgte 33,79 millioner iPhone, noe som er en vekst på 26 prosent målt i volum, men «bare» 17 prosent målt i verdi. De solgte 14,079 millioner iPads, som er tilnærmet uendret fra samme periode i fjor, men en nedgang på 13 prosent i omsetningsverdi fra samme periode i fjor.

Dette bidro til at omsetningen endte på 37,5 milliarder dollar og et netto kvartalsresultat på 7,5 milliarder dollar. Samme periode i fjor omsatte selskapet for 36 milliarder dollar mens de satt igjen med 8,2 milliarder dollar. Dette er tredje kvartal på rad hvor selskapet kan melde om en nedadgående trend for lønnsomheten.

Bruttomarginen endte på 37 prosent, mot 40 prosent samme periode i fjor. Det er altså åpenbart at Apple tjener mindre penger på sine produkter enn hva de gjorde tidligere. I resultatrapporten fremgår det at Apple har økt investeringene på forskning og utvikling med over 1 milliard dollar fra i fjor til i år, men det er «cost of sales» som har økt mest.

Tallene inkluderer heller ikke de nye iPad-modellene, som ble lansert forrige uke, og bare delvis salgsinntektene fra iPhone 5C og toppmodellen 5S, som ble lansert i september. Dette er produkter som virkelig vil gjøre seg gjeldende i selskapets mest aktive kvartal: deres regnskapsmessige 1. kvartal, som startet 29. september.

Hvor kommer inntektene så fra? Det største markedet til Apple er det amerikanske, hvor de hentet inn 13,9 milliarder dollar i salgsinntekter. Dette er en nedgang på tre prosent fra foregående kvartal, men en oppgang på 1 prosent siden samme periode i fjor. I Europa hentes det inn 8 milliarder dollar, fem prosent opp fra forrige kvartal, men uendret fra i fjor.

Vekstmaskinen er imidlertid i Asia, med Kina og Japan. I Kina (inkludert Hong Kong og Taiwan) omsatte de for 5,7 milliarder dollar, en vekst på formidable 24 prosent fra forrige kvartal, men «bare» seks prosent fra i fjor. I Japan sørget omsetningen på 3,3 milliarder dollar for en vekst fra i fjor på 41 prosent, 31 prosent fra foregående kvartal.

Selskapet varslet at de i sitt første kvartal (som de nå er midt inne i, red. anm.) vil omsette for mellom 55 og 58 milliarder dollar. Dersom dette slår til så vil det være det første kvartalet siden finanskriseåret 2008 hvor selskapet bare vil levere én-sifret prosentvis vekst i omsetningen. I finansmarkedene tolkes dette som en skuffelse på vegne av Apples viktigste produkt: iPhone.

Det er også et tydelig signal på at perioden med fantastisk inntjeningsvekst kan være over for en stund for selskapet. Fra 2011 til 2012 steg resultatene til Apple med 61 prosent. I år falt de, for første gang på ett tiår.

Apple har de siste årene blitt tvunget til å dele mer ut til sine eiere av sin enorme krigskasse. Selskapet har i perioden generert 9,9 milliarder dollar i kontantstrøm fra driften, men delt ut 7,8 milliarder dollar til aksjonærene. Totalt har de det siste året betalt sine aksjonærer 36 milliarder dollar i form av utbytte eller tilbakekjøp av aksjer. Men selskapet har 14,3 milliarder dollar i kontanter og 26,3 milliarder dollar i lettomsettelige verdipapirer, noe som er en betydelig økning fra samme periode i fjor.

De har også balanseført 106 milliarder dollar i langsiktige investeringer, også aksjer og verdipapirer. Presset fra aksjonærene om å få ut enda mer kapital fra den californiske pengemaskinen vil neppe gi seg med det første.

Så en ting til, som ofte oversees når resultatene til Apple skal analyseres: Salget av Mac. Det ble solgt 4,5 millioner Mac-enheter (Apple skiller ikke på modeller) i kvartalet med en samlet verdi til 5,6 milliarder dollar. Dette er faktisk en oppgang på henholdsvis 22 og 15 prosent fra foregående kvartal, men en nedgang på 7 og 15 prosent fra samme periode i fjor. Apple er således ikke immun mot et fall i PC-markedet, som mange mener skyldes deres iPad-produkter.

iPod da? De solgte for «bare» 573 millioner dollar i perioden. Faktisk har salget falt kraftig: Nedgangen i antall solgte enheter har vært på 35 prosent på ett år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.