JUSS OG SAMFUNN

Aprilsnarrens renessanse

Prompeputer, vannsprutende lightere og peppertyggiser er ut. I år revitaliseres aprilspøken på nettet - der løgnhalsene er mer kreative og produktene mer unyttige enn noen gang før.

Øystein Kvistad
30. mars 1999 - 09:48

Torsdag er det 1. april og Philip Passantino i Cobis Inc. gleder seg. Litt fordi han ser fram til å få seg en god latter eller to, men mest fordi han kan le så tårene triller hele veien til banken.

Passantino er nemlig en såkalt nisjeleverandør. I seg selv ikke så ustyrtelig morsomt, men når nisjen består i å selge dingser som ikke har noen egenverdi utover det at de får andre til å tisse på seg av glede eller sinne, da kan det sikkert være underholdende å drive egen business. For folk svelger agnet rått.

En av Passantinos store slagere for tiden er Bug Off 2000!!-a - sprayen som ifølge vaskeseddelen "tar rotta på alle datavirus og fikser år 2000-problemet". Intet mindre.

Og tro det eller ei: Det er faktisk ikke alle av de tusenvis av kundene som ser humoren i at de - for flere hundre kroner - har kjøpt seg en helt ordinær rensespray til PC-skjermen, og slett intet vidundermiddel mot år 2000-problemet...

Da er det flere av de over 100.000 som har kjøpt Silvana Clarks tangentbrett Any Key som er klar over at de er med på en spøk. Any Key er tastauret som kommer til sin rett hver gang Widnows-programmet ditt krasjer med følgende beskjed: "Push any key to continue." Tilsvarende løsning selges også forståelig nok under merkevaren Panic - visstnok med like stor suksess.

- Det er for mange en grei måte å minne seg selv på ikke å glemme humoren midt oppi all datafrustrasjonen, sier Clark til Associated Press.

Kanskje ikke så rart at svenske etter svenske gikk på limpinnen og kjøpte det norske "luksus-uret" med påmalte visere for noen år siden? Eller svensken som for en stakket stund - før politiet kom på døra - tjente seg søkkrik på å selge esker med grus per postordre til sine landsmenn. Kundene trodde at gjenstanden de skulle hente på posten var en mobiltelefon til flere tusen kroner.

Ellen Hendin er en annen driftig kvinne på nettet som har tjent seg rik på morsomme men langt på vei ubrukelige tingester.

En av de mer nyttige er et sidespeil til montering på dataskjermen. Over 100.000 sladrespeil til fem dollar stykket har hun solgt siden hun sluttet i sin forrige kontorjobb for halvannet år siden. Etter dagens valutakurs skulle det utgjøre et salg på nærmere 3,9 millioner kroner.

- Det er moro - og en måte å tjene penger på, sier hun.

Apropos sladrespeil - her er et tilbakeblikk over noen av de bedre aprilsspøkene på nett de siste par-tre årene:

En av de mest omtalte aprilspøkene på verdensveven skriver seg helt tilbake til 1996 da det gikk ut en melding om at selveste Bill Gates hadde kjøpt den katolske kirken i bytte mot et ukjent antall aksjer i Microsoft. Dersom avtalen gikk gjennom, ville det være første gang et programvareselskap hadde kjøpt opp en større verdensreligion, fortalte nyhetsmeldingen.

- Vi venter stor vekst innenfor det religiøse markedet de neste fem til ti årene, sa Bill Gates på den angivelige pressekonferansen i forbindelse med oppkjøpet. På pressekonferansen ble det også kjent at pave Johannes Paul II ville bli leder programvareselskapets avdeling for religiøs programvare. En viktig del av avtalen var at Microsoft skulle få enerett på elektronisk distribusjon av bibelen.

En senere melding samme dag, kunne avsløre at IBM hadde kjøpt opp den protestantiske kirken i USA, for å ikke tape markedsandeler på det religiøse markedet...

Også i Belgia har nettsamfunnet tradisjonelt vært kreativt på banen med gode aprilsnarrer. En av de bedre sto å lese i nettutgaven til avisa l'Avenir som kunne berette at sommertiden var kansellert etter et vedtak i Europaparlamentet, og at belgierne derfor måtte stille klokkene sine tilbake én time. Noe mange - etter hvert svært irriterte - nettbrukere gjorde.

Visste du forresten at operativsystemet UNIX opprinnelig ble laget av programmererene Ken Thompson, Dennis Ritchie og Brian Kernigan som en dårlig spøk?

- Det var egentlig ment som en parodi på et programeringsspråk, som skulle gjøres så komplekst og vanskelig som mulig. Vi hadde faktisk tenkt til å selge dette til Sovjet for å sette utviklingen deres tjue år tilbake. Tenk deg vår overraskelse når vi så at amerikanske selskaper faktisk tok dette programeringsspråket i bruk, sa Thompson ifølge nyhetsmeldingen som ble lagt ut 1. april for et par år siden.

digi.no fikk forøvrig full valuta for sin aprilspøk i fjor. Meldingen om at Netscape skulle kjøpe norske Opera ga gjengklang på andre siden av Atlanteren, der Wired gjenga meldingen for det den var verdt. Hvilket viste seg å være ganske lite...

En kort historie til slutt, som nok ikke holder som troverdig aprilspøk men som definitivt har noe sannhetssøkende over seg og som alle blivende år 2000-kunder kan bite seg merke i:

En mann går inn i en dyrebutikk, som av lønnsomhetshensyn er etablert ved Fred Olsens nye teknologipark IT Fornebu. Han møtes av en blid ekspeditør som kan fortelle at dagens spesialtilbud er en sjimpanse til 10.000 kroner.

- Kvifor så dyrt, spør kunden, som til forveksling likner på tidligere samferdselsstatsråd og Gardermoen-prosjektør Kjell Opseth.

- Fordi den kan programmere i C, svarer ekspeditøren.

Kunden ser seg litt rundt, får øye på en annen sjimpanse og spør.

- Kva kostar han?

- Den får du for 15.000 kroner. Foruten C programmerer den også i C++ og fikser all slags objektorienterte greier.

Hoderystende spør så kunden om en tredje apekatt som roter rundt inne i butikken. Han får beskjed om at prisen er 30.000 kroner.

- 30.000!? Kva i all verda gjer han?

- Vel, for å være ærlig har jeg aldri sett den gjøre noen verdens ting, men den kaller seg for "konsulent".

Ha en spøkefull 1. april.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.