RESULTATERFINANS

Ark i 100 - NetCom i 200

Oppkjøpscaset til Enskilda Securities har dyttet NetCom over 200 kroner. Samtidig er det tegn til liv i ARKen. Dermed var det mandag duket for nok en toppnotering for IT-indeksen.

Jørgen Christiansen
30. mars 1998 - 19:30

Vi kan ikke si annet enn at vi reagerte noe på at Erik Storelv i Enskilda Securities i forrige uke valgte å sette oppkjøpsspekulasjonene i NetCom på trykk. Ryktene rundt NetCom har gått med jevne mellomrom i meget lang tid. Tidvis har kildene til disse ryktene vært så hete at noen og enhver har hatt problemer med å sitte i ro.

Så langt har imidlertid norske analytikere vært forsiktige med å lage case av ryktene når analysene skal skrives. Det skyldes primært at hele markedet kjenner til muligheten - men at ingen er sikre på timingen på et eventuelt oppkjøp. Oppkjøpscasene har - som vi skrev 11. mars - blitt liggende i skuffen.

Når nå Storelv velger å børste støv av caset er spørsmålet hva som gjør at han synes timingen er riktig akkurat nå. Han tilfører nemlig - etter det vi kjenner til - ikke noen nye argumenter til caset, annet enn en påstand (iflg. Dagens Næringsliv) om at NetCom Systems kan være villige til å kjøpe seg opp. Det er i så tilfelle en stor nyhet i seg selv, og vi vet ikke om Storelv a) har forregnet seg, b) vet noe ingen andre vet, eller c) er betalt for å hausse aksjen i forkant av et bud.

Hva angår timingen for å si at "vi tror" NetCom snart blir kjøpt opp, så har den neppe vært bedre. Slik sett har NetCom-kursen et potensial godt over toppnoteringen fra i dag på 202 kroner.

Vi innrømmer imidlertid at uten ytterligere informasjon ville ikke vi ønsket å stikke hodet lenger frem enn å si at "det blir stadig mer sannsynlig at vi ser større endringer på eiersiden i NetCom". De som ønsker ytterligere resonnementer rundt NetCom-kursen henvises til høyre marg ("Usikkerhet bak NetCom-fall", "Telefusjon gir NetCom-stigning" og "NetCom kan miste opp mot 200 millioner kroner").

ARK-aksjen er igjen i "vinden". Det vil si det er faktisk observert aksjebrev som skifter eiere, og det i stadig økende tempo. Etter å ha ligget omtrent død i januar, så vi noe handel i aksjene i februar, men til kurs helt nede på 80 kroner. De siste to ukene har det imidlertid begynt å skje ting. Fra 12. mars og til sist fredag er aksjen handlet på i overkant av 95 kroner, alstå over oppkjøpskursen til Getronics (91 kroner).

I dag fikk kursen et løft opp til 101 kroner, riktignok på syv små handler i sparegris-størrelsen. I den sammenhengen kan det nevnes at Ark-datteren Cinet i dag offentliggjorde en kontrakt med Tiedemanns, som blant annet skal være en av de største Concorde-prosjektene i Norge så langt. Fokus på distribusjon av Concorde har vært kursdrivende i Merkantildata, mens markedet så langt ikke har fått med seg at Cinet (100 prosent eiet av ARK) har en meget høy markedsandel på produktet i Norge, noe Merkantildata ikke har.

Vi så ingen reaksjon på kursen i PC-Systemer til tross for at Per A. Boasson mistet buksen helt ned på leggene sist uke. Markedet var på ingen måte klar over at Microsoft Backoffice Logo-testen kun var "kvalitetssikring" av utviklingsarbeidet.

Men som en analytiker sier til digi.no mandag ettermiddag: - Disse gutta er selgere, det de sier tas uansett med en klype salt, selv om det ikke var helt heldig av Boasson det her.

Flatland-effekten flyttet Visma opp hele 5,5 prosent i løpet av dagen. Når sirkus-direktøren først skulle trekke inn IT-aksjer var kanskje ikke dette det dummeste valget. Nedsiden er begrenset og oppsiden kan være meget stor, spørsmålet er vel om risikoprofilen er veldig godt tilpasset sofa-investorer. Vi tviler, men fem prosent på en dag er nå i hvert fall hyggelig for de eksisterende aksjonærene. Om ikke annet.

Resirkulering av Overland-rykter, denne gangen på TTI, så ikke ut til å ha noen effekt da kursen gikk ned 0,5 prosent. Ja, Overland har en interessant teknologi. Nei, selskapet er ikke uoverkommelig dyrt. Ja, TTI vil også trenge en slik teknologi. Men; Overland er neppe den eneste som vil sitte på denne typen teknologi og hvorfor i all verden skal man kjøpe noe man kan lisensiere, med mindre teknologien er unik (og da er den nok betydelig dyrere å kjøpe en markedsverdien til Overland).

Vi utelukker ikke noe Overland-kjøp, hverken for Tandberg Data eller TTI, men vi ser strengt tatt ikke veldig tungtveiende grunner for et kjøp. Dette markedet fremstår i stadig større grad som et "marketing-spill" og ikke et "teknologi-spill". Tandberg Data falt tilbake til 94 kroner i dag. Som finansdirektør Erik Normann sa om emisjonen: "tidspunktet var gunstig med hensyn til situasjonen i egenkapitalmarkedet". Det sier vel også sitt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.