JUSS OG SAMFUNN

Arkiverer CD-ROM for ettertiden

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana samler stadig flere norskproduserte CD ROM til arkivet sitt i fjellet. Men programvare vet de ikke helt hva de skal gjøre med.

Hilde Nyman
29. apr. 1999 - 10:32
Nasjonalbiblioteket i Rana

Statistisk Sentralbyrå
Kjersti Rustad


- Men vi registrerer på langt nær alt som utgis i Norge, siden mye er utenlandsk, sier Rustad. Hun har ikke noe tall på hvor stor prosentvis andel av det totale antall CD-rom og disketter i salg i Norge som nasjonalbiblioteket registrerer. Men det er stadig flere norskproduserte, har hun merket seg.

Nasjonalbiblioteket vurderer om programvaredisketter og CD ROM skal inn under pliktavleveringsloven. Foreløpig har ikke dette vært et område de bevisst har samlet inn CD ROM eller disketter, annet enn et prøveprosjekt.

- Fra 1995 til 1998 hadde vi et prøveprosjekt hvor 20 utvalgte programvare disketter og CD ROM ble levert inn. Utgivere er redd for misbruk, så foreløpig er dette kun på prøvestadiet. Vi tok for oss norskprodusert programvare i prosjektet. Det kan være interessant for ettertiden å dokumentere hvilke verktøy vi jobbet med, i tillegg til at en del program har mye informasjon. Men som sagt er programvare ikke et felt vi har prioritert, sier Rustad til digi.no.


Innlevert til Nasjonalbiblioteket 1996* 1997** 1998
CD ROM 803 42 78
Disketter 3323 44 46






§ 1. Føremål: Føremålet med denne lova er å tryggja avleveringa av dokument med allment tilgjengeleg informasjon til nasjonale samlingar, slik at desse vitnemåla om norsk kultur og samfunnsliv kan verta bevarte og gjorde tilgjengelege som kjeldemateriale for forsking og dokumentasjon."

medium
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
"§ 4. Kva som skal avleverast: Dokument som er gjort tilgjengeleg for allmenta skal avleverast slik:
1.Dokument av papir eller papirliknande medium, mikroformer og fotografi i sju eksemplar.
2.Lydfesting, film, videogram,
edb-dokumentog kombinasjonar av desse dokumenttypane i to eksemplar.
3.Opptak av kringkastingsprogram i eitt eksemplar. Dokument laga i utlandet skal berre avleverast dersom det er laga for norsk utgjevar eller særskilt tilpassa allmenta i Noreg."
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.