JUSS OG SAMFUNN

Asiatiske gleder og ibenholtfantasier i Tønsberg

Når internasjonale forbindelser leter etter web-sidene til WebOn AS, ramler de titt og ofte inn på en glorete pornoside. WebOns com-adresse eies av en domenepirat. Vedkommende finner det svært vanskelig - og dessverre nokså kostbart - å måtte ta adressen ut av sitt nettverk.

19. okt. 1999 - 13:33

WebOn er et lite, avansert selskap, med base i Tønsberg, som har spesialisert seg på elektronisk handel. Selskapet har ekspandert både til Sverige og England, og har blant annet registrert web-adressene med webon.no og webon.net. Den kommersielle og amerikanske varianten webon.com var imidlertid opptatt.

Det ble kjøpt for to-tre år siden, ifølge Bjørn Borgen, som er utviklingssjef i WebOn.

Det var synd for WebOn fra Tønsberg, fordi mange mer eller mindre automatisk forsøker dot-com varianten i tillegg til firmanavnet når de leter etter et bestemt firma. For eksempel domenenavnet webon.com.

- Men det var ikke noen krise, for det var ikke noe på denne adressen, forteller Borgen.

Men så, for halvannet år siden, ble det plutselig et helt annet innhold på webon.com, forteller han videre. Når du nå taster inn www.webon.com i web-leseren din, rutes du direkte om til www.linkboard.com. Det første som springer deg i øynene på denne siden er lenker videre til steder som fritt oversatt, titulerer seg med navn som "Kara's lekegrind for voksne", "Fetisj Hotell", "Ibenholt-fantasi" og "asiatiske gleder".

- Det var og er litt ubehagelig, sier Borgen.

WebOn forsøkte å ta kontakt med eieren av domenet, som i følge Internic-registreringen har kontaktpersonen Web Master på et telefonnummer som ikke fungerer og er registrert på en postboksadresse i Boca Raton i Florida.

Han fikk til slutt svar av en Chaz@Chazek.com som fortalte at de ikke var særlig interessert i å selge domenet - ikke for noen pris. Det ville føre til for mye merarbeid, siden det var en del av en "fil-matrise". Chaz ombestemte seg imidlertid, og foreslo senere en pris på 3.500 dollar.

Jon Anders Aas-Haug.
Jon Anders Aas-Haug.

- Men han sa også at vi egentlig bare kunne vente, for de skulle ikke bruke domenenavnet så lenge. Det er et år siden nå, og de bruker det ennå - jeg er inne og sjekker status på domenenavnet veldig ofte, sier en lett betuttet Borgen.

Inntil Chaz får gjort det han skal gjøre, må derfor norske WebOns internasjonaliseringsfremstøt, bistått av gründer og daglig leder Jon Anders Aas-Haug stadig akkompagneres av et inntrengende: Du finner oss IKKE på webon.com!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.