BEDRIFTSTEKNOLOGI

AST med tynn klient

AST lanserer Centralan som lar brukere knytte opp til 16 dumme terminaler opp mot en server. Systemet gir klientene Windows 3.11 funksjonalitet.

Jens Kanden
7. aug. 1996 - 11:33

AST Computer i Irvine California lanserte 5. august Centralan et server/klient system som knytter opptil 16 dumme terminaler til en server. Mens den mye omtalte nettcomputeren (NC) er en strippet PC, tar AST konseptet enda lenger. "Klienten" består kun av en skjerm, et tastatur og en mus som kobles til serveren. Ved en unik hardware og software løsning kan disse kobles til serveren uten en egen CPU. Data og applikasjoner er lagret på serveren og brukerne kan dele data og applikasjoner. Serveren har fjernaksess muligheter integrert slik at eksterne brukere med egen PC kan ringe opp systemet og aksessere systemet som om de er lokalt tilknyttet.

Centralan kommer med en 166MHz Intel Pentium prosessor, 32MB EDO minne (oppgraderbart til 192MB), multi-VGA adapter, 2GB Fast/Wide SCSI-2 disk, 8 X IDE CD-ROM, tre interne og fire eksterne brønner, to 32-bit PCI og fem 16-bit ISA brønner, et 33.6Kbps modem og et Intel EtherExpress 10/100 Mbps PCI kort. Monitor er ikke inkludert. Grunnsystemet kommer med støtte for 4 brukere og kan utvides til 16 brukere.

Prisen for en Centralan server vil bli rundt USD 5700 i USA, mens hver "klient" er estimert til USD 500 pr. stykk. Man kan også bruke bedriftens eksisterende skjermer, tastatur og mus, noe som kan gi store besparelser på klientsiden. Serveren kommer med AST Windows administrasjonsprogramvare for Windows NT og støtte for Windows 3.11 applikasjoner.

AST profilerer systemet mot småbedrifter eller avdelinger av større bedrifter. Systemet virker greit, minner endel om de gamle minimaskinløsningene, men det gjenstår å se hva slags ytelse et slikt system gir under reell bruk. Et ankepunkt er at systemet støtter Windows 3.11 og ikke Windows 95.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra