BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åtte millioner satellittkunder i løpet av fem år

Det globale markedet for satellittelefoni vil øke fra dagens 130.000 til åtte millioner brukere i løpet av fem år. Flere av de planlagte satellittsystemene vil likevel få problemer fordi det ikke finnes kunder nok.

Frode Eriksen
27. feb. 1997 - 11:00

I en nylig publisert rapport fra konsulentbyrået Ovum blir markedet for dataoverføringer og satellittelefoni til og fra håndholdte terminaler anslått til 55 milliarder kroner i 2002.

Det er i dag planlagt langt flere satellittsystemer enn hva realistisk er, og Ovum mener at med dagens markedsutsikter vil holde liv i to lavbanesystemer, to mellombanesystemer og tre regionale, geostasjonære prosjekter. Hovedmarkedet for disse tjenestene vil ligge i Asia, ifølge Alex Nourouzi i Ovum.

- Våre tall er basert på et scenario der flere utviklingsland får et regelverk på satellittelefoniområdet, samt at satellittelefoni blir en del av den ordinære teleinfrastrukturen.

Han sier at mange av de planlagte satellittsystemene i dag aldri vil ta av fordi både finansiering og strategiske partnere mangler.

- Eksisterende systemer som Inmarsat, American Mobile Satellite Corporation (AMSC) og Optus vil komme i knallhard konkurranse med de nye aktørene på satellittmarkedet. Avgjørende i konkurransen blir størrelsen på satellittelefonene og pris.

Verre blir det da for Iridium, Globalstar, ICO, Odessey eller Teledesic som ennå ikke har lettet fra bakken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.